Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 19. 19:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ápolási díj 2014 – alanyi jogon

Ápolási díj 2014 – alanyi jogon

A tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére folyósított anyagi hozzájárulás az ápolási díj, amely alanyi jogon jár és független a jövedelmi helyzettől. Az a nagykorú hozzátartozó jogosult az ápolási díjra, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyt ápol.

Erre vonatkozóan a következő jogszabályok rendelkeznek:
- a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 40-44. §-ai,
- a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 25-30. §-ai,
- a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatás fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. tv. 16. § h) pontja, a 44/A. § (2) bekezdése
- az ápolási díj 2013. évi alapösszegéről a 2012. évi CCIV. törvény 56. § (8) bekezdése rendelkezik (29.500 Ft)
- a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv.

Ápolási díjra jogosultak:
Az a nagykorú hozzátartozó jogosult az ápolási díjra, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos
- 18 év alatti tartósan beteg ápolását végzi
- vagy 18 év alatti súlyosan fogyatékos személyt ápol.

Hozzátartozónak számít:
- A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja alapján
- a házastárs (a jegyes kivételével),
- az egyenes ágbeli rokon,
- az örökbefogadott gyermek,
- a mostoha- és nevelt gyermek,
- az örökbefogadó,
- a mostoha- és nevelőszülő,
- a testvér,
- az élettárs,
- az egyenes ágbeli rokonnak a házastársa,
- a házastársnak az egyenes ágbeli rokona és testvére,
- és a testvér házastársa.

1. Amennyiben fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személyt ápol a hozzátartozó, az ápoló kérelmére (amennyiben megvannak a jogosultsági feltételek) magasabb összegű ápolási díj állapítható meg
(2013-ban 38.350 Ft).

Új kategóriaként bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozójukat ápolók részére megállapítható kiemelt ápolási díj, amelyre a közeli hozzátartozó jogosult, amennyiben olyan személy gondozását, ápolását végzi aki:
- betöltötte a18. életévét , és a komplex minősítés során megállapítja a rehabilitációs hatóság , hogy az egészségkárosodása jelentős a megváltozott munkaképességű személynek és önellátásra nem képes vagy csak segítséggel képes.
- nem töltötte be a 18.életévét (amennyiben köznevelési intézményben tanul, akkor a családi pótlék annak a tanévnek a végéig jár, amelyben a 20., sajátos nevelési igényű, de fogyatékossági támogatásra nem jogosult tanuló a 23. életévét betölti), és magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak számára állapota miatt , valamint ezzel együtt a magasabb összegű családi pótlékra jogosító állapot igazolását végző szakorvos igazolja, hogy betegsége vagy fogyatékos állapota miatt tartós ápolást-gondozást igényel.
2014 január 1-től a kiemelt ápolási díj havi összege az ápolási díj alapösszegének 180 %-a azaz 53.100 forint.

2. A fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolást végző családtagok részére biztosítható ápolási díj összege a költségvetési törvényben megállapított alapösszeg 130 %-áról 150 %-ára emelkedik, azaz 44.250 forintra. Ezen ellátás új neve emelt összegű ápolási díj lesz.

3. Állandó és tartós gondozásra szoruló (1993. évi III. törvény 41. §)
- súlyosan fogyatékos, vagy
- tartósan beteg 18. év alatti személy gondozását, ápolását végző családtagok részére biztosítható ápolási díj összege 2014-ben: 29.500 forint.

Fokozott ápolást igényel az a súlyosan fogyatékos személy, aki mások segítsége nélkül nem képes önállóan :
- étkezni, vagy
- öltözködni, vagy
- tisztálkodni, vagy
- illemhelyet használni, vagy
- a lakáson belül még segédeszköz igénybevételével sem képes közlekedni, és a fentiekből legalább három feltétel egyidejűleg teljesül.

Az ápolási díjra való jogosultsága a személynek továbbra is fennáll, ha részére az alábbi ellátások valamelyikére való jogosultságot állapítanak meg de csak abban az esetben, ha az ápolási díjat a nyugdíj megállapításának időpontjában több mint 10 éve folyósítják:
- saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátás,
- korhatár előtti ellátás,
- balettművészeti életjáradék,
- szolgálati járandóság,
- rokkantsági ellátás
- átmeneti bányászjáradék,
- rehabilitációs ellátásban részesül, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyéb törvények módosításáról szóló 2011. Évi CXCI. tv. 33. § (1) bekezdése alapján, a törvény erejénél fogva.

Megállapítható az ápolási díj:

- GYES, GYET mellett – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén -
- viszont abban az esetben az ápolt személy fokozott ápolást igényel, súlyosan fogyatékos csak az ápolási díj és a GYES, vagy a GYET összege közötti különbözetre jogosult ápolási díj jogcímen.
- ha az ápolt közoktatási intézményben tanulója az ott eltöltött idő nem haladja meg a kötelező tanórai foglalkozások időtartamát, vagy
- ha szociális intézményi ellátásban részesül az ápolt és napi 5 órát meg nem haladóan óvodai, vagy nappali ellátást vesz igénybe, vagy
- ha az ápolt felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és az intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan nem haladja meg az 5 órát , vagy
- ha csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg.az óvoda, illetve közoktatási, vagy felsőoktatási intézmény látogatása, bármelyik nappali ellátást nyújtó szociális intézmény látogatása

Az ápoló személy napi 4 órát meg nem haladó időtartamban keresőtevékenységet folytathat, az ápolási díj folyósításának időtartama alatt. Otthon végzett munka esetében az időtartam nincs behatárolva.

Az ápolási díj folyósításának időtartama alatt az ápoló személy egészségügyi szolgáltatásra jogosult, ugyanakkor ez az időszak szolgálati időre jogosít.

Az ápolási díjban részesülő személy ( kivéve a Tbj. 26. §-a alapján nyugdíjjárulék fizetésére nem kötelezett személyt) nyugdíjjárulék (magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj) fizetésére kötelezett az ellátás után.

Az információ elérhető: palyazatok.co

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről