Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 27. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Bálint Endre montázsaiból és grafikáiból nyílik kiállítás Szentendrén

Bálint Endre montázsaiból és grafikáiból nyílik kiállítás Szentendrén

Bálint Endre (1914-1986) festőművész életének utolsó éveiben alkotott montázsaiból, valamint néhány jelentős grafikájából nyílik kiállítás pénteken a Ferenczy Múzeum Szentendrei Képtárában.

Basics Beatrix művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a Ferenczy Múzeum 2010-ben vásárolta meg a Bálint-hagyatékból azt a harminc darab montázst, amely a kiállítás gerincét képezi.

A szakember emlékeztetett rá: bár a művésznek sem műterme, sem állandó lakhelye nem volt Szentendrén, neve mégis összeforrt a várossal, mert nemcsak műveiben használta fel a városkép jellegzetes elemeit, de írásaiban is hozzájárult a Szentendre-kép megteremtéséhez.

Ugyanakkor a 20. századi magyar művészetben, ezen belül a szentendrei művészetben elfoglalt helyéhez képest csekély számú művével rendelkezett a Ferenczy Múzeum és a vásárlás kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult.

Bálint Endre alkotásai közül nagyon sok került magángyűjteménybe, és bár a Ferenczy Múzeum több jelentős művét őrzi, montázsokból például egyáltalán nem került a gyűjteménybe 2010-ig, noha művészetében a negyvenes évek második felétől kezdődően jelen volt ez a technika – mutatott rá a szakember. Ám ez a harminc montázs élete utolsó öt évében keletkezett, és mind technikájában, mind témájában eltér a korábbiaktól.

Basics Beatrix felidézte azt is, hogy a vásárláskor a leltározáshoz kaptak ugyan címszerű leírást a művek, azokat most mégis cím nélkül állítják ki, mivel a művésztől nem maradt fenn hiteles cím. A közönség először láthatja most együtt e harminc montázst néhány jelentős grafika kíséretében.

A tárlat május végéig látható a Szentendrei Képtárban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.