Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 29. 07:26, hétfő | Helyi
Forrás: MTI - fotó: kormany.hu

Bővült a nyílászárókat gyártó szentendrei cég – Varga Mihály adta át a fejlesztést

Bővült a nyílászárókat gyártó szentendrei  cég – Varga Mihály adta át a fejlesztést

A magyar gazdaság jövője az olyan kis- és közepes vállalkozásokon múlik, mint az ISO Kft., mondta Varga Mihály pénteken Szentendrén, a műanyag nyílászárókat gyártó cég új üzemcsarnokának és bemutatótermének átadásán.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az ilyen fejlesztések azt jelzik, hogy a kormány által megszabott gazdaságpolitikai keretek hatékonyan elősegítik az új beruházások létrejöttét. A vállalkozási környezet javítását célzó kormányzati lépések lehetővé tették a kis- és közepes vállalkozások fejlődését - szögezte le a miniszter.

Az ISO Kft. Szentendre ipari fejlesztési övezetében 1800 négyzetméteres gyártócsarnokot, és 700 négyzetméteres irodát és bemutatótermet létesített mintegy 400 millió forintos beruházással. A fejlesztéshez összesen 165 millió forint európai uniós támogatást nyert el a vállalkozás az Új Széchenyi Terv keretében.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kkv-k szerepe kiemelkedő a magyar gazdaságban; csaknem 2 millió embernek adnak munkát. 2012-ben a hazai össztermék (GDP) 55 százalékát állította elő ez a szektor, amelynek tavaly az exportteljesítménye és a kivitelen belüli részaránya is nőtt.

A gazdasági miniszter megjegyezte, a kkv-k további növekedésének akadálya a finanszírozás hiánya. Jelenleg a magyar vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, miközben a fejlett országokban 15-20 százalék ez az arány - mutatott rá. Ezért szükség van a lanyha banki hitelezési aktivitás növelésére - fűzte hozzá.

Varga Mihály jelezte: a kormány arra törekszik, hogy a most induló, 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a korábbinál könnyebben hozzá lehessen jutni a támogatásokhoz. A tervek szerint a kis- és közepes vállalkozások normatív alapon is kaphatnának támogatást.

A miniszter elmondása szerint az új szentendrei beruházás illeszkedik a kormány nemzeti épületenergetikai stratégiájába is, amelynek fő célja az épületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése. A program keretében energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz lehet állami támogatásokért pályázni. A kormány 1,1 milliárd forintot biztosít nyílászárók cseréjére és több mint 600 millió forintot háztartási nagygépek cseréjére.

Varga Mihály hozzátette, előkészítés alatt áll az a program, amelyben 5 milliárd forintot szánnak a kkv-szektor energia-megtakarításainak ösztönzésére, és egy 10 milliárd forintos panelprogram, amely nagyjából 20 ezer lakásra fog kiterjedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.