Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 01. 09:02, kedd | Helyi

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

Egon Schiele-grafikák Szentendrén

A 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakjának láthatóak majd a grafikái július 9-étől Szentendrén az Erdész Galériában, ahol Egon Schiele műveit augusztus 10-ig tekinthetjük meg.

Egon Schiele (1890 – 1918) Ausztriában született és alkotott 28 éves koráig és a korai 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakja.

A kiállításon bemutatásra kerülő mappát Lányi Richárd magyar származású kiadó készítette 1917-ben Bécsben, aki azzal a kéréssel kereste fel az ünnepelt művészt, hogy mind saját mind pedig Schiele barátai által birtokolt művekből fekete – fehér litográfiai mappa készülhessen és Schiele által “istenített” vonalas ábrázolásra koncentrálhasson a befogadó.

Az elkészült litografált művészeti mappa mindegyike hamar gazdára talált, a mappák mindegyike Schiele egyetértésével készült, számozott és a tartalomjegyzéknél szignált. Galériánkban kiállítandó mappa a 37. számú a sorozatból.

Schiele-t főként a mimikában és gesztusokban megnyilvánuló kifejezések érdekelték. Expresszív alakjai pátoszt árulnak el, méghozzá a szó eredeti értelmében: olyan el-szenvedés a sajátjuk, amely nem kommunikatív képletekben nyilvánul meg, hanem konvulziókban (görcsös vonaglások) és erupciókban (heves indulatkitörések), fintorokban és grimaszokban. Igaz ugyan, hogy Schiele elfordul a bécsi szecesszió emberábrázolásának fásultságától és stiláris monotóniájától, ugyanakkor az ember az ő művészetében sem válik szabaddá, hanem tehetetlen bábuvá minősül át az indulatok kiszámíthatatlan erőjátékában.

A kiállítás július 9-én nyílik, este 9 órakor, és augusztus 10-ig tekinthető meg. A belépés a kiállítás teljes időtartama alatt ingyenes.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között Szentendrén az Erdész Galériában a Bercsényi utca 4. szám alatt.

Erdész László
Erdész Galéria & Design

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.