Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Március 17. 07:59, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / fotó: Pilisi Parkerdő

Emléktúra és átadó - megújult a kőhegyi menedékház

Emléktúra és átadó - megújult a kőhegyi menedékház

Emléktúrával egybekötött tiszteletadás mellett átadták szombaton a mintegy 50 millió forintból felújított szentendrei kőhegyi menedékházat - tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-t.

A közlés szerint ház ünnepélyes átadását az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett március 15-i megemlékezések részeként, a Kőhegyre vezető hagyományos Petőfi emléktúrához illeszkedve tartották meg. Az átadón részt vettek a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a házat üzemeltető "Hód" Honismereti Túraegylet és más természetjáró szervezetek képviselői is.

Az összegzés felidézi, hogy a kőhegyi Czibulka János Menedékház felújítása 2013 őszén kezdődött meg. A mintegy 50 millió forintos beruházásnak köszönhetően rendbe hozták a menedékház tetőszerkezetét, kicserélték a tető és a falak hőszigetelését, felújították a ház elektromos hálózatát és fűtési rendszerét is. Konyhát is kialakítottak az épületben és kiépítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is.

A menedékház a felújítási munkák alatt is végig nyitva tartott, mostantól pedig megnövekedett kapacitással várja a pihenni vágyókat. A felújítást követően egyszerre 19-en alhatnak a menedékházban, az új, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

A kőhegyi menedékházat 1933. szeptember 23-án avatták fel, az épület Balázs Gyula építész tervei alapján, terméskőből épült.
A háborút követően fokozatosan ellehetetlenítették a turistaegyesületek működését, a menedékházakat pedig államosították. A kőhegyi épület üzemeltetését először a Turistaházakat Ellátó Vállalat, majd később különböző vendéglátó-ipari vállalatok kapták meg, ezután került a Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésébe. 1993 áprilisától az épület üzemeltetője a "Hód" Honismereti Túraegylet, a Magyar Turista Egyesület szentendrei osztálya.

A közlemény kitér arra is, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. összesen mintegy 200 millió forintot költ turista- és menedékházak felújítására, korszerűsítésére. A társaság turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, amelynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi és részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek mintegy 2 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására.

A Pilisben a program eredményeként tavaly átadták a megújult Som-hegyi Turistaházat, Visegrád-Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turistaszállásként működő Jurta Kemping fogadóépületet, a kőhegyi menedékház átadását követően pedig még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi kulcsosház felújítása is - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikk:
Megújuló kirándulóhelyek a Pilisben és Szentendrén - VIDEÓK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói