Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 26. 07:03, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

EP-választás - Mesterházy: az MSZP elnöksége felajánlja lemondását

EP-választás - Mesterházy: az MSZP elnöksége felajánlja lemondását

Az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának - jelentette be a vasárnapi EP-választás előzetes eredményének ismeretében Mesterházy Attila pártelnök.

A politikus az MSZP budapesti székházában elmondott sajtónyilatkozatában kijelentette: a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték. Azt mondta, az eredmények újabb leckét adnak az MSZP-nek. Még akkor is igaz ez, ha egész Európában a vártnál rosszabbul szerepelt a baloldal - fűzte hozzá, megjegyezve: ez nem menti azt a helyzetet, hogy Magyarországon rosszabb eredményt ért el az MSZP, mint amit magának kitűzött.
Mesterházy Attila közölte, az eredményeket elemezni kell, azok újabb stratégia meghatározására kötelezik a pártot; ezt a feladatot a következő hetekben, hónapokban el kell végezniük.
A konzekvenciákat is le kell vonni, egyet már este is le lehetett vonni: az MSZP elnöksége testületileg felajánlja lemondását a választmánynak - közölte. Mint mondta, szombaton megvitatják, hogyan tovább, milyen stratégiával kell az MSZP-nek folytatnia útját. Megjegyezte, ez hatással lesz arra, hogy az önkormányzati választáson milyen stratégiát követnek.
Mindazonáltal Mesterházy Attila megköszönte azoknak a választóknak a részvételt, akik elmentek és szavaztak; külön köszönetet mondott azoknak, akik az MSZP-t támogatták.
Gratulált a Fidesznek, amely megnyerte a választást, valamint azon pártoknak is, amelyek képviselőt tudnak küldeni az EP-be.
Úgy fogalmazott, fontos az, hogy Magyarország erősen, határozottan és színesen tudja képviselni a nemzeti érdekeket.
Hozzátette: azzal a mandátummal küldik a szocialista EP-képviselőket Brüsszelbe, hogy a nemzeti érdeket tartsák szem előtt, és ha ennek az érdeknek a hatékony képviselete úgy kívánja, akkor ne a pártpolitikát, hanem a nemzeti érdeket vegyék figyelembe, és a demokratikus pártokkal mindenkor működjenek együtt.
Mesterházy Attila az alacsony részvételt értékelve azt mondta, ez a vasárnap biztos, hogy nem a demokrácia ünnepe volt, hiszen az eddigi legalacsonyabb választási részvétel volt Magyarországon. Ebben mindegyik pártnak van felelőssége, mivel nem tudták elmagyarázni a választóknak, hogy komoly tétje van egy ilyen választásnak akkor is, ha nem egyéni jelöltekre, hanem listákra kell szavazni - érvelt.
Hozzátette: ma már sok olyan döntést hoz az EP, amely a magyar emberek hétköznapi életet azonnal érinti.
A sajtónyilatkozat ideje alatt Mesterházy Attila mögött álltak a párt elnökségének tagjai.

Címkék: EP2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;