Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 19. 09:19, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/Ferenczy Múzeum

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” – Szentendrén

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” – Szentendrén

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” címmel nyílik régészeti kiállítás a szentendrei Képtárban szeptember 24-én. A tárlat célja, hogy bemutassa a régészek munkáját, a sírok feltárását.

A szeptember 24-től december 31-ig látogatható kiállítás koncepciója, hogy közelebb hozza a látogatókat a régészek munkájához, annak legérdekesebb részéhez a sírok feltárásához. A Képtárban nyíló kiállítás a Pest megye területén előkerült legérdekesebb sírokat mutatja be „in situ” módon, tehát abban az állapotban, ahogyan a régészek a feltárás közben látták.

A kiállítás érdekes, interaktív része a multimédiás tartalom. Minden teremben egy-egy tablet gépen a látogató maga is feltárhatja a sírokat és bővebb információkat kaphat a feltárásokról és a leletekről. A kamarateremben egy meglepetés film is várja a közönséget egy különleges perspektívájú film, mely egy harangedényes temetkezést és a sír életét szemlélteti a feltárásig.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója szeptember 24-én 18 órakor lesz a Szentendrei Képtárban, ahol köszöntőt mond Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató, a tárlatot Szabó Miklós régész, professor emeritus, az MTA rendes tagja nyitja meg, a kiállítás kurátora pedig Rajna András, régész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.