Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Március 07. 10:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Ezért jönnek Szentendrére a vaddisznók

Ezért jönnek Szentendrére a vaddisznók

Szentendrén a Vanília utcában az erdő szélén lévő házak mellett több helyen is vaddisznó csalogató háztartási hulladékot találtak a szakemberek. Oda is szoknak a vadak. Parkerdő felhívás!

Korábban kapott lakossági bejelentésre érkeztek ki a Pilisi Parkerdő erdészei a Szentendre-szarvashegyi Vanília utcába. Itt, a lakott település és az erdőszélek találkozásánál mára sok helyen háztartási, kertészeti illegális hulladéklerakót találtak a szakemberek. Ezek az ártalmatlannak vélt, biológiai úton lebomló hulladékok (romlott ételek, gyümölcsök, zöldségek, kaszált fű stb.) mágnesként vonzzák az erdőszélre a vaddisznókat, és nem mellékesen jelen esetben károsítják védett természeti értékeinket. A képeken látható kiszórt háztartási hulladékban gyümölcshéjak, egész tökök találhatóak, ez egy méteres vastagságú komposztálódó kupacon hever, amiben megannyi puhatestű állat, disznó „csemege” él. Itt a mindenevő vaddisznók megtalálják a folyamatosan megújuló élelemforrásukat és beszoknak az urbanizált környezetbe. Az ilyen típusú illegális hulladéklerakókon a rossz magatartást eltanuló emberek miatt már nemcsak a komposztálódó szeméttel kell számolni, hanem idővel a műanyagok megjelenésével és építkezési törmelékkel is. Jelen esetben is megfigyelhető, hogy a zöldhulladékba műanyag szemét is belekerült.

Ezúton is kéri az erdészet az erdőhöz közel élőket, segítsék a vaddisznók lakott területtől való távol tartását. Erre vonatkozó tanácsok a parkerdő honlapján található!

A belterületi vadkárok megelőzésére vadbefogókat üzemeltet és állományszabályozó vadászatokat folytat a Szentendrei Erdészet. Korábban Leányfalun fogtak be négy vaddisznó kocát a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén