Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 17. 07:13, szerda | Helyi

Figyelem! Vigyázzon, aki tűzifát vásárol!

Figyelem! Vigyázzon, aki tűzifát vásárol!

Hamarosan véget ér a nyár és a hűvös idő beköszöntével a fűtési szezon is megkezdődik. A legtöbben ilyenkor kezdik el beszerezni a télen meleget adó tűzifát.

Sajnos minden évben több bejelentés és feljelentés érkezik a Szentendrei Rendőrkapitányságra, amelyben a jóhiszemű tűzifa-vásárlók azért fordulnak a rendőrséghez, mert nem azt a minőséget és mennyiséget kapták, mint amit kifizettek. Sajnos egyre több esetben a csalás mellett jellemző az is, hogy a lerakodás közben értékek is eltűnnek a vásárló lakásából.

A hasonló eset elkerülése érdekében egy példatörténeten keresztül szeretnénk bemutatni a jóhiszemű embereket megtévesztő és megkárosító elkövetők módszerét, valamint a rendőrség tanácsait.

Egy kis településen platós tehergépkocsi járja az utcákat, melynek utasai a platóra felpúpozott, hasított tűzifát árulják. Hangosan kiabálva olcsó tűzifát kínálnak.

Az „olcsó tűzifa” ára minden esetben a környék tűzifát árusító vállalkozóinak ára alatti, esetenként akár több száz forinttal is. Ez már önmagában is gyanúra adhat okot.

A gyanútlan sértett a felkínált tűzifából 50-60 mázsát vásárol. (A kis tehergépkocsi valójában csak 8-10 mázsa fa szállítására alkalmas.)

A kis tehergépkocsikra csak nagyon kevés fa fér. A csalók ezt egy hitelesnek tűnő, saját mérleggel próbálják leplezni és nem hagyják, hogy a fát a vásárló maga is lemérje. Éppen ezért legyen rögtön gyanús, ha egy kis tehergépkocsiról 10 mázsa fánál többet próbálnak részünkre eladni.

Tűzifa Szentendre

A fa lepakolása után a munkások vizet kérnek, vagy egyéb indokkal bekéredzkednek a lakásba. Ott felmérik a helyet, majd rögtön a vásárolt áru kifizetésre terelik szót. Ekkor kifigyelik, hogy a sértett honnan veszi elő a pénzt, elterelik a figyelmét és eltulajdonítják a vásárló megtakarított pénzét.

Sok esetben előfordul, hogy a lakásba- különböző ürüggyel- bejutott tolvajok a pénz helyének pontos ismeretében egy pár percre elterelik a figyelmet és eltulajdonítják a maradék megtakarított pénzt. Soha ne vegyék elő értékeiket idegenek előtt, illetve ne engedjék be őket a lakásba.

A fa lepakolását követően a sértett szomszédja észreveszi, hogy az eladók csak 8 mázsa fát pakoltak le az 50 mázsa helyett. Rémülete akkor válik teljessé, amikor észreveszi, hogy megtakarított pénze is eltűnt a biztos rejteket jelentő szekrényből.

Sajnos megállapíthatjuk, hogy a legtöbb esetben a fenti példaesethez hasonló bűncselekményeket idős, egyedül álló személyek sérelmére követik el. Ezért kérjük a lakosságot, hogy ha hasonló esetet észlelnek a környezetükben lakó időseknél, segítsék őket tanácsaikkal, és ne hagyják, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el. A gyanús, fát kínáló gépkocsikról tegyenek bejelentést a Szentendrei Rendőrkapitányságon a 06-26/502-400-as telefonszámon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán (h.-cs.: 8-16, p.: 8-13), vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, hogy a hasonló példaesetek ne következhessenek be.

Összességében igaz az a régi közmondás „az olcsó, nem mindig olcsó”. A helyben ismert, tűzifát árusító vállalkozó lehet, hogy drágábban kínálja az árut, de megbízható minőségű és mennyiségű tűzifát kapunk érte.

Szentendrei Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.