Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Július 23. 07:53, szerda | Helyi
Forrás: lvp/Szentendrei rendőrség

Ismét több ittas vezetőt kaptak el a szentendrei rendőrök

Ismét több ittas vezetőt kaptak el a szentendrei rendőrök

Több ittas vezetőt is elkaptak az elmúlt időszakban a Szentendrei Rendőrkapitányság járőrei térségünk útjain. A rendőrség a kiszűrés mellett hangsúlyozza, hogy az ittas vezetés életeket veszélyeztet és büntetendő!

L. József 36 éves pomázi lakos július 14-én este Pomázon közlekedett gépkocsijával, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök a férfival szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott, ezért őt a Szentendrei Rendőrkapitányságra előállították.

V. László 59 éves dunabogdányi lakos június 5-én délután gépjárművével Visegrád belterületén közlekedett. A rendőrök intézkedés alá vonták, melynek során vele szemben alkoholszondát alkalmaztak. A szonda eredménye ebben az esetben is a gépjárművezető ittasságát bizonyította.

A 44 éves szigetmonostori T. Károly május 30-án reggel gépkocsival közlekedett Szentendrén, amikor intézkedés alá vonták a rendőrök. Az ellenőrzés során a járőrök észlelték, hogy a férfi alkohol befolyása alatt áll, ezért vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott.

A férfiak ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Gyanúsítotti kihallgatásuk során elismerték a bűncselekmény elkövetését.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az ügyekben befejezte a nyomozást és a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte a Szentendrei Járási Ügyészség részére.

Járművezetők figyelem!

Aki közúton, vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy alkoholtartalmú italt fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült, büntetendő cselekményt követ el.

Az alkohol csökkenti a reakcióképességet, ezáltal a reakcióidő megnő, miközben a járművezető figyelme csökken. Megnövekszik a veszély észlelése és az elhárításához szükséges cselekvés között eltelt idő. A közúti közlekedésben a balesetek elkerülése, káros következményeinek enyhítése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a járművezető képes legyen a kialakult szituációban a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb megoldást kiválasztani és annak megfelelően cselekedni. A megnövekedett reakcióidő könnyen eredményezheti olyan baleset bekövetkezését, amit józan állapotban a járművezető képes lett volna elkerülni. Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a járművezető mozdulatai bizonytalanná válnak, amely szintén könnyen vezethet balesethez.

A közúti közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy a gépi meghajtású jármű vezetője egyáltalán nem fogyaszthat szeszes italt.

Amennyiben a járművezető véralkohol szintje a 0,5 ezreléket, illetve a levegőalkohol-koncentrációja a 0,25 ezreléket meghaladja, bűncselekményért vonják felelősségre. Akinek a szervezetében ennél kevesebb az alkohol, az sem lélegezhet fel, mert fix összegű közigazgatási bírságra számíthat.

A felelősségre vonást az sem kerülheti el, aki kábítószer, vagy más bódító hatású szer befolyása alatt vezet, a büntető törvénykönyv ugyanis büntetni rendeli a bódult állapotban elkövetett járművezetést is. Aki pedig kábítószer hatása alatt ittasan vezet, mindkét cselekmény miatt felelősségre kell vonni.

Kapcsolódó hír:
Gyorsan mehet a bíróságra - pomázi ittas vezetőt kaptak el a rendőrök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.