Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Szeptember 25. 10:26, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Itthon vagy!-hétvége Szentendre térségében

Itthon vagy!-hétvége Szentendre térségében

Mintegy 90 Pest megyei település kapcsolódik be a közmédia hétvégi, Itthon vagy! Magyarország szeretlek! elnevezésű országos rendezvényfolyamába. A térségben: Szentendre, Csobánka, Budakalász, Dunabogdány, Tahitótfalu…

A legtöbb helyen a Szent Mihály-napi tűz köré gyűlve ünnepelnek, felelevenítve az adott község, város hagyományait, sajátosságait, a szórakoztató programok skálája a közös énektől és tánctól az ügyességi versenyeken át az eszem-iszomig igen széles - tájékoztatta az MTI-t Ambrus András, a megyeháza hivatalának szóvivője.

Budakeszin a hagyományőrző programok mellett örömfutásra is sor kerül, majd kiválasztják a legdélcegebb Mihályt, míg Csobánkán a pásztorkodás köré szervezték a hétvégét. Az érdeklődők megismerhetik az állatok csalogatására és a mulatozáshoz is használt bürökdudát, megtanulhatják az egyszerű népi hangszerek készítését, kipróbálhatják kézügyességüket a gyöngy vagy bőr ékszerek összeállításában is.

Dunabogdányban, Budakalászon és Szadán szüreti felvonulással, tánccal, zenével ünneplik Szent Mihály napját, Aszódon Szent Mihály-napi áldást is mondanak - sorolta a programokat Ambrus András.

Dunakeszin a település elmúlt 100 évét bemutató fotósorozatból nyíló kiállítás mellett népzenei koncertekkel, néptánc-bemutatókkal, mesemondással, bábszínházzal, játszótéri kavalkáddal várják a közönséget a szervezők. Gödöllőn a kétnapos ünnepet az ötödik borhétvége színesíti - tette hozzá a szóvivő.

A szigethalmi Emese parkból a tervek szerint vasárnap délután a közmédia munkatársai élőben is jelentkeznek. A parkban egy középkori vásár életképei elevenednek meg, egyebek mellett régi hajóval lehet majd ringatózni a halastavon, de néptánc- és daltanulásra, íjászkodásra, középkori ügyességi és erővetélkedésre is lesz lehetősége a látogatóknak. Az ínyencek mézsört, gyógyfűszeres mézpálinkát kóstolhatnak, amire "jól csúszik" majd a helyben sütött kemencés Szent Mihály-lepény. A várudvaron kézműves bemutatókkal, foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat, majd tüzet gyújtanak és kezdődik a hajnalig tartó vigalom.

Tahitótfaluban a szombat esti moldvai táncházat vasárnap helyi termény- és kézműves vásár követi, miközben kenyeret és kenyérlángost sütnek a falu kemencéjében. A nap folyamán lovas bemutatókat tartanak, helytörténeti kiállítás nyílik, míg a helyi boros gazdák megismertetik nedűiket a felnőtt közönséggel. Az Itthon vagy-program kiváló alkalmat teremt a bácskai Tóthfalu és a kárpátaljai Mezővári testvértelepülések küldötteivel való szórakozásra is.

A közmédia szeptember 28-án és 29-én, Szent Mihály napja alkalmából első alkalommal tartja hagyományőrző programsorozatát kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A hétvégén több mit 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyamban számol be.

Szentendrén a Skanzenben a mesék kapják a főszerepet a rendezvénysorozat keretén belül

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.