Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 29. 07:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter - fotó: illusztráció

Komposztál Szentendre is - ingyenes program indul

Komposztál Szentendre is - ingyenes program indul

Égetés helyett komposztálásra szólítja fel Szentendre vezetése a helyieket. Az önkormányzat ennek elősegítésére programot is hirdet, mely során ingyenes komposztáló edényeket igényelhetnek a kerttulajdonosok.

Helyi komposztálási programot indít a szentendrei önkormányzat. A városvezetés azért döntött a projekt megvalósítása mellett, mert korábban számos panasz érkezett a helyiektől, hogy a szomszédok, az utcabeliek éjjel-nappal égetik a lombot, a levágott fagallyakat. Ezzel pedig nemcsak a környéken élőket zavarják, hanem a környezetet is szennyezhetik. Mindemellett problémát okozott még a Budapest és agglomerációjában kialakult időszakos szmog helyzet is. A problémák megoldására Szentendre önkormányzata egy komplex megoldást dolgozott ki: egyrészt rendelettel csak időszakosan engedi meg az égetést, másrészt pedig komposztálási programot indít.

Szentendrén a szabályozás szerint saját ingatlanon belül a szabadban égetni kizárólag péntekenként 9 és 19 óra között lehet, csak kisebb mennyiségben és szélmentes időben. Ráadásul ez csak november elsejétől május 31-ig engedélyezett, és akkor is csak a komposztálással nem hasznosítható kerti hulladékok esetében.

Az égetés helyett így inkább a komposztálás lehetőségét és programját javasolja az önkormányzat. Az új projekt célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szervesanyagok, zöldjavak visszakerüljenek a természet körforgásába és helyben, Szentendrén hasznosuljanak, egyúttal pedig csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

A programban bárki részt vehet, aki szentendrei állandó lakos, kerttulajdonos és kedvet érez a komposztáláshoz. A résztvevők egy komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen és igényeiknek megfelelően további egy ládát rendelhetnek meg az önkormányzattól. Az eszközök átvételekor szakemberek oktatást is biztosítanak, mely során mindenki elsajátíthatja az alapvető tudnivalókat a sikeres komposztálásról. A résztvevőknek emellett vállalniuk kell, hogy az átadott komposztáló eszközöket rendeltetésszerűen használják minimum 3 évig. A negyedik évtől pedig a saját tulajdonukba kerülnek a használatra átadott eszközök.

Az önkormányzat azonban maximum 200 szentendrei jelentkező részére biztosítja a részvételi lehetőséget. Jelentkezni pedig május 20-ig lehet a Városi Ügyfélszolgálaton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére