Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Március 17. 07:49, hétfő | Helyi
Forrás: MTI - fotók: vujicsics.hu

Kossuth-díjas a Vujicsics együttes: nem csupán éltetni akartuk a hagyományt

Kossuth-díjas a Vujicsics együttes: nem csupán éltetni akartuk a hagyományt

…hanem azt akartuk, hogy a kis falvak zenéje mindenki számára befogadhatóvá váljon - mondta el az MTI-nek Eredics Gábor, a Vujicsics együttes vezetője, amelynek tagjai pénteken megosztott Kossuth-díjat vehettek át.

Az együttes állandó tagjai - Borbély Mihály, Brczán Miroszláv, Eredics Áron, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc és Vizeli Balázs - a Kárpát-medencei délszláv népzenei tradíciót közkinccsé formáló, egyedi hangzásvilágot kiérlelő, példaértékű művészi pályafutásuk, valamint a zenei örökség áthagyományozása érdekében végzett sokoldalú tevékenységük elismeréseként vehették át az elismeréseket.

A Magyar Televízió 1977-es tehetségkutatója, a Kit mit tud megnyerése után egy csapásra az érdeklődés középpontjába került a zenekar, egy ország fedezte fel magának a Vujicsics együttest, velük pedig a délszláv népzenét - idézte fel a kezdeteket Eredics Gábor, a zenekar vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja az MTI-nek. Hozzátette: a formáció története azonban három évvel korábban, Pomázon kezdődött. Az akkor még klasszikus zenét tanuló fiatalokból álló csapat a helyi nemzetiségi táncegyüttes kísérőzenekarává vált, a szoros baráti társaságot alkotó együttes repertoárjára pedig felkerült a népzene, s a magyar mellett helyi szerb, sváb, szlovák, majd magyarországi horvát, később makedón népzenét is játszottak.

A délszláv muzsikához a magyar népzenén át vezetett az út - hangsúlyozta Eredics Gábor, hozzátéve, hogy végigjárták azokat "búcsújáró helyeket", amelyeket Sebő Ferenc, Halmos Béla fedezett fel. Mivel szinte minden tag rendelkezett szerb vagy horvát gyökerekkel, a horvát és a szerb népzene került a fókuszba - idézte fel a múltat Eredics Gábor.

Kossuth-díjas a Vujicsics együttes

A zenélés mellett egyre nagyobb súly került a hiteles források felkutatására is. A munkát nehezítette, hogy nem álltak rendelkezésre olyan források, mint a magyar népzene esetében Bartók és Kodály művei. Írott források hiányában sokszor maguknak kellett ráéreznünk arra, hol érezhetők például műzenei hatások - fogalmazott a zenész, megjegyezve, hogy a Belgrádi Egyetem ösztöndíjasaiként később megnyugodhattak, hiszen "megérzéseik" helyesnek bizonyultak.

Az együttes egyik legfontosabb segítője Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató volt, akinek óriási tudására örömmel támaszkodtak - emlékezett Eredics Gábor, felidézve, hogy a hosszú távra tervezett és sokat ígérő együttműködésnek a tudós-zenész váratlan halála vetett véget. Vujicsics Tihamér repülőgépe a szentendrei szerbség legnagyobb ünnepén, az Úr Színeváltozására szentelt szerb templom búcsúnapján, augusztus 19-n zuhant le 1975-ben. A zenekar egy évvel később vette fel a zenetudós nevét.

Eredics Gábor kiemelte azt is, hogy a fiatal együttes célja már a kezdetektől az volt, hogy a magyar közönség által jól befogadható, igényesen kimunkált, élvezhető koncertzenévé alakítsák a Balkán vérpezsdítő "tánczenéjét". "Nem csupán éltetni akartuk a hagyományt, hanem azt akartuk, hogy a kis falvak zenéje mindenki számára befogadhatóvá váljon" - mutatott rá. Szerinte a magyar közönség feltehetően általuk ismerkedett meg a délszláv muzsika egyik jellegzetes hangszerével, a tamburával. "A perzsa-arab eredetű pengetős hangszer délszláv közvetítéssel került a Kárpát-medencébe, és éppen a magyar zenei kultúra hatására alakult ki számos változata, s egész „tamburacsalád” jött létre. Nemcsak a közvetítés, az átadás is fontossá vált" - emelte ki a Vujicsics irányítója.

Zenei örökségüket ma a Söndörgő együttes viszi tovább úgy, hogy közben saját útjukat is járják. A zenekarvezető kiemelte: munkájuknak része a tanítás, amely számos formában van jelen a zenekar életében.

Kossuth-díjas a Vujicsics együttes

A megszámlálhatatlanul sok közreműködői korong mellett nyolc önálló nagylemezük van. Eredics Gábor közülük a Samo sviraj-t, a Csak zenélj címűt emelte ki, melynek címadó dallama egy, a délszláv háború ihlette fohász, könyörgés a békéért.
Az idén negyvenedik születésnapját ünneplő együttes különleges koncertsorozattal készül a jubileumi évre. Fellépnek egyebek mellett Belgrádban, Zágrábban, Párizsban, a budapesti Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában. Legközelebb március 24-én Veszprémben zenélnek, ahol Szörényi Levente délszláv ihletésű dalait adják elő közösen, mert - mint Eredics Gábor fogalmazott - "régóta tudjuk, hogy a korai Illés-számok tamburáért, dudáért, harmonikáért kiáltanak".

Az 1974 alakult együttes állandó tagjai: Borbély Mihály, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Brczán Miroszláv, Szendrődi Ferenc és Eredics Áron. A szintén alapító Győri Károly 2006-os halála után csatlakozott hozzájuk Vizeli Balázs, a kiváló hegedűs. Az együttessel gyakran fellépő énekesek között találni Greges Maricát, Gyenis Katalint, Radics Ibolyát és Sebestyén Mártát.

Kapcsolódó cikk:
Tavaly Szvorák Katalin nédalénekes kapott Kossuth-díjat Szentendréről

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.