Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 04. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Köszönöm Neked, hogy életet adtál nekem!

Köszönöm Neked, hogy életet adtál nekem!

Anyák napján most vasárnap köszöntsük fel azokat az asszonyokat, akik az egész életünket meghatározó kapcsolatot jelentik, akik a feltétel nélküli szeretetet, az önfeláldozó odaadást képviselik számunkra.

A világ jó néhány országában május első vasárnapján ünneplik meg az édesanyákat, Magyarország mellett Portugáliában, Spanyolországban és a dél-amerikai országokban ezen a napon köszöntik az életet adó asszonyokat. Anyák napjának a legelterjedtebb időpontja azonban május második vasárnapja, egyebek között Ausztráliában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Japánban, Olaszországban, Törökországban és az USA-ban is ekkor tartják ezt az ünnepet. Több közel-keleti országban nem mozgó ünnep az anyák napja, minden évben ugyanis május 10-ére esik, Franciaországban és Svédországban pedig május utolsó vasárnapján ünneplik az édesanyákat. Néhány országban pedig nem is tavasszal, hanem más évszakokban – Norvégiában februárban, Thaiföldön augusztusban, Argentínában októberben – köszöntik a gyermeket szülő gyengébbik nem képviselőit.

Nálunk 1925 óta ünnepeljük minden évben május első vasárnapján az anyák napját, melynek gyökere egyébként az ókori Görögország kultúrájáig nyúlik vissza. Az ókori görögök ugyanis tavasszal nagy ünnepséggel köszöntötték fel Rhea-t, vagyis az istenek és istennők anyját. Ezt az ókori szokást Rómában is felfedezhetjük, hiszen március idusán emlékeztek meg az istenanyáról, Cybele-ről. Az ókori hagyományokat követően aztán a 17. században, Angliában kezdett újraéledni a szokás, amikor a húsvét előtti nagyböjt negyedik vasárnapján tartották meg az anyák napját. Ekkor a család együtt ment misére, mely után ünnepi ebéden vagy vacsorán mondtak köszönetet minden édesanyának. Ezt követően alakult ki az anyák napi ajándékozás szokása is.

Anyák napi virág

Világszerte azonban az édesanyákat hivatalosan csak a 19. századtól ünnepeljük, köszönhetően Julia Ward Howe, az Egyesült Államokban élő költőnek és aktivistának, aki 1870-ben javasolta az anyák napja megünneplését, igaz eredetileg az 1861 és 1865 között zajló amerikai polgárháborúban szolgálatot teljesítő asszonyok tiszteletére ajánlotta. Negyven évvel később, 1910-ben nyilvánították csak hivatalosan is ünnepnappá a philadelphiai Anna Jarvis indítványozására az anyák napját, melyet először Nyugat-Virginiában, majd Oklahomában, egy évvel később pedig már valamennyi amerikai államban megtartottak. 1914-ben aztán Wilson elnök országos ünneppé kiáltotta ki, melyet követően világszerte ismertté vált az édesanyák ünnepe. Európában az első világháború után terjedt el, Magyarországon pedig a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére 1925. március 8-án, véletlenül éppen a nemzetközi nőnapon rendezték meg az első anyák napi megemlékezést, majd azt követően került át végső időpontjára, május első vasárnapjára.

Ma, vasárnap a tisztelgés, elismerés jeléül köszönjük meg édesanyáinknak, hogy életet adtak nekünk, azt, hogy felneveltek, gondoskodtak és mindig gondoskodnak rólunk. Legyünk ezért hálásak nekik, a mindennapok mellett pedig most különösen fejezzük ki szeretetünket, tiszteletünket akár egy virággal, bonbonnal, apró ajándékkal vagy csupán figyelmességgel, egy-egy jó szóval, azt azonban ne feledjük, hogy ez a hála nem csak május első vasárnapjára szól!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.