Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 01. 08:28, péntek | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség - fotó: szentendreprogram.hu

Kulturális ínyencségekkel vár a Szentendrei Nyár

Kulturális ínyencségekkel vár a Szentendrei Nyár

Nagyszabású emlékkiállítást, a 45. évadát nyitó teátrumot és számos programot kínál Szentendre idén nyáron. Igazi kulturális csemege a helyieknek és az ide látogatóknak.

A festői szépségű kisváros nagy múltra visszatekintő kulturális rendezvénysorozata a Szentendrei Nyár idén nagyszabású Czóbel emlékkiállításnak ad otthont. Emellett a 45. évadát nyitó Szentendrei Teátrum ősbemutatót és neves kőszínházakkal közös produkciókat kínál. A Duna-parti város programkínálata augusztusban is bővelkedik még kulturális eseményekben, melyeket Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója ajánlott a Rádió Orient hallgatóinak figyelmébe.

A Ferenczy Múzeum által üzemeltetett MűvészetMalomban idén nyáron az elmúlt évek legnagyobb kiállítása került megrendezésre a párizsi magyar festő, Czóbel Béla tiszteletére. A rendezők elmondása szerint ez a tárlat felülmúlja az alkotó 1971-es Műcsarnokbeli kiállítását, hiszen az életmű egészére kiterjed. A festő által 1000 festményre becsült életműből itt most 200 tekinthető meg, melyek között az elveszett vagy annak vélt, lappangó alkotások is megjelennek egy vetítés keretében - emelete ki az igazgató.

A kiállítás büszkesége, hogy a műveket idegen anyagból, 55 másik múzeumtól kölcsönözve sorakoztatja fel, így az állandó Czóbel kiállítás mellett újdonságok is megjelennek. A Miniszterelnökség és a Magyar Nemzeti Bank 70 millió forintos támogatásával létrejött tárlat május 30-án nyitotta meg kapuit, és már az első két hétben rekordot döntött a látogatószáma. A kiállítást kísérő 200 oldalas, tanulmányokkal tűzdelt katalógus a Czóbel kutatás felélénkülését, a kiállítás pedig az életmű nemzetközi színtéren való ismételt megjelenését eredményezheti.

A nyári kiállítási palettáról a Ferenczy Múzeum állandó kiállítása mellett a Balogh László tiszteletére rendezett tárlatot és a MűvészetMalom Rom szárnyában helyet kapó Ekszpanzio XXV művészeti csoport július végéig megtekinthető alkotásait ajánlja Kálnoki-Gyöngössy Márton a városba látogatóknak.

A színházkedvelőknek a Szentendrei Teátrum idén is különlegességekkel kedveskedik. Már nagy sikerrel lezajlottak az Örkény Színházzal közösen színpadra állított Übü király előadásai, mellyel a teátrum egy régi törekvése éledt újjá, hogy neves kőszínházakkal együtt megalkotott produkciók induljanak útjukra Szentendréről. A következő előadás ősbemutató. Anat Gov darabját a Happy Endinget az Orlai Produkciós Irodával közösen tűzi műsorára a Szentendrei Teátrum. Sok jeles előadás mellett az idei nyár vendégszereplője lesz a Nemzeti Színház egy darabaj, a Vitéz lélek is.

A kicsikről sem feledkeztek meg a szervezők, hiszen a Dunaparti Művelődési Ház (DMH) udvarán minden vasárnap 10 órától övék a nézőtér. Július 27-én a szlovákiai Csavar Színház előadásában az Asszony!!!, augusztus 3-án pedig A székely menyecske című darab elevenedik meg.

Akik pedig zenei kikapcsolódást keresnek a Ferenczy Múzeum udvarán megszólaló Parlami d’amore című olasz opera-ária válogatás és a nyáresti opera-gála közül választhatnak.

A nyári programok megkoronázásaképpen augusztus utolsó hétvégéjén a hagyományokhoz híven idén is „Szentendre éjjel-nappal nyitva” lesz, melyen a kültéri előadások, programok mellett idén újdonságnak ígérkezik a Duna-parti borfesztivál. Az évek óta megrendezett program csúcspontja ebben az évben a Vujicsics Együttes és Szörényi Levente közös augusztus 30-ikoncertje lesz a MűvészetMalom udvarán. Idén nyáron is kulturális ínyencségekkel várja a látogatókat Szentendre.

Szentendrei Teátrum és Nyár programfüzet!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.