Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 21. 11:34, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Mosogatógép: igen vagy nem?

Mosogatógép: igen vagy nem?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy legyen-e egy háztartásban mosogatógép vagy maradjunk a kézi mosogatásnál. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, lássuk, melyik győz…

Ma Magyarországon ugyan még csak - legmerészebb becslések szerint is – a háztartások mintegy 30%-a rendelkezik mosogatógéppel otthonában, a tendencia növekvő képet mutat. Sokan azonban ellenzik a mosogatógépet, mondván túl sok vizet pazarol feleslegesen, és mire bepakoljuk a sok edényt, addigra el is mosogatunk kézzel. Vajon tényleg ez az igazság?

Mosogatógép: igen!

A rankitz.hu mosogatógép vásárlási tanácsadó oldala szerint egy átlagos háztartásban ma évi 15 napot töltünk mosogatással, ami – ha jól belegondolunk – nem kevés időt jelent. Pláne, ha azon is elmorfondírozunk, hogy ezt az időt mi mindenre fordíthattuk volna mosogatás helyett. Ám az időmegtakarítás csupán egy a sok pozitívumból, amit a mosogatógépek mellett felhozhatunk. Manapság e háztartási készülékek is nagyon kevés energiát fogyasztanak, főleg, ha odafigyelünk, milyen energiabesorolásút választunk. Egy-egy mosogatás alkalmával csupán 15 liter vizet fogyasztanak, ám van olyan készülék is, amelyik 10 liter vízzel is elmosogat. Ez igazán nem sok, ha folyó vízzel mosogatunk, vagy ha az öblítővizet is beleszámoljuk, a kézi mosogatásnál is összejön a 10-12 liter. A meleg vizet nem szükséges számolnunk, hiszen azt mindkét típusú mosogatásnál meg kell valamilyen készüléknek melegítenie.

A mosogatógép további előnye, hogy olyan magas hőmérsékleten mosogat (50-60 °C), amely az összes baktériumot elpusztítja. Ezt a hőmérsékletet a kezünk nem állja, így ez mindenképp egy plusz pont a gép javára. Ha ehhez még hozzáadjuk azt is, hogy a vízsugár olyan helyekre is képes behatolni, ahová kézzel képtelen lenne még a legalaposabb háziasszony is (pl. edények füleinek környéke), akkor egyértelműen a mosogatógépé a pont.

Az árakat tekintve sem elérhetetlen ma már egy mosogatógép ára, így egyáltalán nem minősül luxusnak a megvásárlása. Többféle típusból, méretből választhatunk, így biztosan mindenki megtalálja a hozzá és a konyhájához illő készüléket. Természetesen a hétköznapokon nem szükséges mindennap elindítani, valószínű, hogy elegendő 2-3 naponta, ehhez azonban biztosítani kell az elegendő számú étkészletet.

Mosogatógép: igen vagy nem?

Mosogatógép: nem!

Az egyik legtöbbet elhangzó ellenérv a mosogatógépekkel szemben érdekes módon, szintén az időhöz kapcsolódik: sokan azt mondják, hogy amíg bepakolnak szép sorban a mosogatógépbe, addig kézzel már el is felejtették a mosogatást. Ez sok esetben így van, hiszen néhány szennyezettebb, például paradicsomos, tojásos vagy túl zsíros edényt a bepakolás előtt érdemes elöblíteni és a nagyobb szennyeződésektől megtisztítani. Sőt, nem pakolhatjuk bele a fából készült kanalat vagy vágódeszkát, emiatt így is, úgy is kézzel kell mosogatni. Néhány műanyag edény sem bírja a magas hőfokot, ezeknél is marad a kézi mosogatás.

A vásárlási tanácsadók arra is felhívják a vásárlók figyelmét, hogy az edények rövidebb élettartamával kell számolnunk mosogatógépes mosogatás esetén. Ezt természetesen nem úgy kell érteni, hogy a gép eltöri vagy tönkreteszi edényeinket, ám számolhatunk vele, hogy a minták hamarabb elkopnak például.
Néhányan a mosogatógépet ún. státuszszimbólumnak is gondolják, szerintük azok vesznek ilyet, akiknek derogál a munka, és nem tudják a felesleges pénzüket mire költeni.

Így tehát ki-ki beállítottsága szerint döntse el maga, hogy vásárol-e mosogatógépet otthonába vagy sem, ám azt senki nem mondhatja, hogy e háztartási gépek több energiával dolgoznak, mint ha maradunk a kézi mosogatásnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.