Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 18. 11:24, péntek | Helyi
Forrás: Szentendrei kapitányság / fotó: police.hu

Motorosok az utakon – szabályosan, óvatosan!

Motorosok az utakon – szabályosan, óvatosan!

A motor a szabadság, a sebesség, de maga a veszély is egyben, hiszen szemben a gépkocsi karosszériájával, csak a ruházat és a fejvédő sisak védi az embert. Ezért fokozottan fontos a szabályok betartása és az odafigyelés.

A motorral közlekedőkre- kevés kivétellel- ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az autóvezetőkre. Egyes közlekedési szituációkban – elsősorban lakott területen belül – motorral könnyebbnek, gyorsabbnak tűnik az utazás, de a jármű mozgékonyságából adódó helyzetek sokszor balesetveszélyt idézhetnek elő.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 36.§ (12) bekezdését minden városi közlekedésben résztvevőnek – autósnak és motorosnak egyaránt - fontos ismerni és helyesen alkalmazni.
Az említett bekezdés értelmében „ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

A jogszabályban foglaltak szerint tehát mindkét közlekedői csoport köteles az elvárható legnagyobb odafigyeléssel részt venni a fenti közlekedési szituációban.
A lakott területen kívül motorral közlekedők figyelmét a magabiztos úttartás fontosságára hívjuk fel. Számos – sokszor súlyos, halálos - motoros baleset okaként merült fel az útelhagyás. Egy kátyú, az úttestre került tárgy is elegendő ahhoz, hogy a rutintalan gépjárművezetőt megzavarja és letérjen az úttestről. A megfelelő motorkezelési technikák elsajátítására a térítés ellenében igénybe vehető tanfolyamok mellett kiváló lehetőség a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (PMBB) által minden évben több alkalommal meghirdetett Ingyenes Vezetői Tréning Motorosoknak (IVTM), melyet tapasztalt motoros járőrök tartanak az érdeklődőknek. A tréningekre a PMBB Facebook oldalán lehet jelentkezni.

A balesetek megelőzése érdekében ugyancsak fontos, hogy a járművet a látási- és útviszonyoknak megfelelően, a helyes sebesség megválasztása mellett vezessük.

Pest megyében 2013-ban 146 olyan baleset történt, melyben motoros volt érintett. Ezek közül 69 esetben a motorkerékpár vezetője okozott balesetet.
Motoros balesetben az elmúlt évben 9 személy vesztette életét megyénk útjain. 69-es súlyos, 68-an könnyű sérülést szenvedtek.

Elsődleges célunk a baleset megelőzése!

A rendőrség munkatársai az ellenőrzéseik során gyakorta találkoznak olyan esettel, amikor a motorkerékpár forgalmi rendszámának láthatóságát változtatják meg.

Kérjük a motorosokat, hogy tartózkodjanak az ilyen jellegű magatartástól!

Kapcsolódó cikk:
Kilenc halálos motoros baleset – akciót szervezett a rendőrség Szentendre térségében

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.