Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 29. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rákkeltő anyagokat találtak az e-cigarettában

Rákkeltő anyagokat találtak az e-cigarettában

Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

A világon egyre népszerűbb elektromos eszköz úgy működik, hogy felmelegíti a speciális, nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, ám a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül.

A japán egészségügyi minisztérium megbízásából dolgozó kutatók egyebek mellett formaldehidet és acetaldehidet találtak egyes e-cigaretták gőzében - tudósított a The Daily Mail online kiadása. A többek között szigetelő anyagokban, bútorok ragasztóiban található formaldehid sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen, mint a hagyományos cigarettafüstben.

'Egy bizonyos márkájú e-cigaretta gőzében több mint tízszer annyi formaldehidet találtunk, mint egy hagyományos cigaretta füstjében. Ennek szintje azonban a vizsgált öt márkánál és az egyes márkák tesztjei közben is változott' - mondta Kunugita Naoki, a kutatás vezetője, a japán Nemzeti Közegészségügyi Intézet kutatócsoportjának vezetője. Különösen akkor tűnt magasnak a káros anyagok mennyisége, ha a fűtőszál túlmelegedett - tette hozzá.

A kutatócsoport, amely a tanulmányt csütörtökön adta át a japán egészségügyi tárcának, öt meg nem nevezett márkájú e-cigaretta patronjait vizsgálta. A tesztekhez olyan gépet használtak, mely egy-egy patront alkalmanként 15 beszívással, tíz sorozatban próbált ki, köztük szüneteket tartottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.