Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Szeptember 17. 08:40, kedd | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Szenzáció a Dunakanyarban – ritka madarat szaporított egy tenyésztő - VIDEÓ

Szenzáció a Dunakanyarban – ritka madarat szaporított egy tenyésztő - VIDEÓ

Magyarországon elsőként sikerült szaporítani az Afrikában élő, gyönyörű Villásfarkú szalakótát. A kis fiókák a hétvégén Dömösön keltek ki.

Szombaton keltek ki a Villásfarkú szalakóta (Coracias caudata) fiókák egy magán tenyésztőnél Dömösön. Ez a szalakóta faj az Afrikában élő szalakóták közül talán a legtöbbet fotózott, köszönhetően a hihetetlen színeinek illetve a hosszú, látványos faroktollainak. A madár ritkaságnak számít, a Fővárosi Állat és Növénykertben mindösszesen egyetlen él.

Olyannyira egyedülálló a zárttéri tenyésztése, hogy 2010-ben a skóciai Eginburgh-i Állatkert is egy külön oldalt szentelt honlapján a sikeres fészkelésről.

A kis fiókák három hét múlva már várhatóan repülni tanulnak, és sikeres felcseperedésük esetén Magyarország és Dömös jó hírét öregbítik a januári, olaszországi Bari-ban megtartandó díszmadár-tenyésztők C.O.M. világbajnokságán.

Szenzáció Dömösön – ritka madarat szaporított egy tenyésztő - VIDEÓ

Ez az első alkalom, hogy Magyarországon sikerült a fajt szaporítani, ezért büszke is vagyok rá. Nem kevés munka van mögötte, most is sáskákkal és selyemhernyókkal a csipeszben pátyolgatom, kényeztetem a szülőket. A kicsik szépen cseperednek, napi 60-70 7 centiméter körüli vándorsáskát, és úgy 100 felnőtt barna csótányt fogyasztanak el. Ennek megfelelően, ahogy a kismadaraknál dukál, az első napokban minden nap duplázzák a tömeget, így szó szerint látható, ahogy nőnek. Ha minden jól megy, akkor 3-4 hét múlva már az odún kívül lehet őket, szép tollas gyerekmadárként fotózni” – fejtette ki Márton András tenyésztő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.