Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 09. 09:19, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Típusbútorok a falusi otthonokban - kiállítás a Skanzen Galériában

Típusbútorok a falusi otthonokban - kiállítás a Skanzen Galériában

A falusi lakáskultúra 1945 és 1980 közötti változását követi nyomon a Skanzen Galéria szombattól látható új kiállítása, amely típusbútorokon keresztül mutatja be a 20. századi falu jelentős társadalmi átalakulását.

A tárlaton a bútorok mellett megjelennek a gyárak, a tervezők, a reklámozó lapok, a televízió és természetesen a bútorokat használó ember is, - mondta el az MTI-nek Sári Zsolt, a kiállítás kurátora.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum legújabb időszaki kiállításával kapcsolatban Sári Zsolt hangsúlyozta, nem „retró kiállítást” akartak létrehozni, a Szentendre után Nyíregyházán majd Csíkszeredán látható kiállítás a falusi kockaházak – sátortetős egyenépületek – négy helyiségén keresztül jeleníti meg a múlt századi magyar falu nagy társadalmi változását.

Sajátosan alakult a tisztaszoba szerepe” – kezdte a virtuális tárlatvezetést a kurátor. A hagyományosnak tekintett paraszti tisztaszoba nem tűnt el a kockaházzal, sőt megerősödött.

Alapvetően határozta meg a szobahasználatot a televízió megjelenése, elterjedésével szerepe átalakul, és a városi minta követésében ez a szoba már falun is egyre inkább nappalivá válik.

Más „történetet” mesél a konyha - folytatta Sári Zsolt. Az ideológia szerint a „szocialista embertípus” számára nem kell nagy konyha, hiszen majd vendéglőbe jár, mirelitet használ, és nem kell nagy családi, közösségi életet élni sem – aminek eddig a konyha volt a helyszíne.

Ez a törekvés azonban nem ért célba a kockaházakkal, például a nyári konyhák hihetetlen módon elterjednek ebben az időszakban” – mutatott rá a kurátor.

Újdonságot jelentett a fürdőszoba megjelenése, ami szintén megváltoztatta a lakáskultúrát, mint ahogy a gyerekszoba megjelenése is. A hatvanas-hetvenes évek bútorgyártása, kereskedelme kerül fókuszba a Fogyasztásra serkentő manipulátorok című részében, ahol a „kultikus” bútorok közül helyet kap a Kanizsa ülőgarnitúra, a Panni szekrényfal és az első igazi magyar típusbútor, a Gábriel szék, de kitérnek a Domus mint önálló lakberendezési vállalat színrelépésére és a média egyre nagyobb szerepére.

A hatvanas-hetvenes évektől megjelenik a televízió mint mintaadó felület, és az első magyar lakberendezési magazin, a Lakáskultúra.”

A fogyasztás, a presztízs, a női szerep, a lakás és a családidea kapcsolata tükröződik többek között a nippek, vázák, dísztárgyak, a különböző díszpárnák és természetesen a státusztárgyak, a lemezjátszó, a színes televízió, valamint a falra felkerülő családi fotókon keresztül a Lássátok, megengedhetem magamnak címet viselő részben.

A tárlat egyetlen enteriőrje interaktív térként kap szerepet” – emelte ki Sári Zsolt – melyen a látogatók korabeli bútorok között olvasgathatnak, nézhetnek filmet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Zala Megyei Levéltár, a Sóstói Múzeumfalu, valamint a Csíki Székely Múzeum együttműködésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló kiállítás 2013. április végig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni