Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 28. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tizenöt milliárd forint támogatás a tanyabusz-programra

Tizenöt milliárd forint támogatás a tanyabusz-programra

Módosul a tanyabusz-program: a teljes 2007-2013-as ciklusban a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését szolgáló intézkedésekre kifizetett támogatások összege meghaladta a 37 milliárd forintot, amely most kiegészül az új tanyabusz rendelet tizenötmilliárd forintos forrásával - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

A támogatás célja, hogy ösztönözze a szolgáltatáshiányos településeken, településrészeken a különböző alapszolgáltatások körének bővítését, a minőségi szempontok javítása és a fenntarthatóság figyelembe vételével. A pályázók a települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek - egyesületek, alapítványok, például polgárőr egyesületek - és egyházi jogi személyek lehetnek.
Pályázhatnak az ötezernél kevesebb lakosú települések, vagy ahol a település népsűrűsége nem éri el négyzetkilométerenként a 100 főt. A Budapest agglomerációjához tartozó, a városi ranggal rendelkező települések, valamint a kistérségi központok nem igényelhetnek támogatást. Pályázhatnak viszont azon 5000 főnél nagyobb lakosságszámmal rendelkező települések is, amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él.
A pályázható forrás várható összege 15 milliárd forint, amelyből új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése 100 százalékban támogatható. A támogatás igénybe vehető új és már meglévő falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére, szociális, bűnmegelőzési és közösségi szolgáltatás ellátásához kapcsolódó fejlesztésekhez. A maximálisan igényelhető nettó támogatás összege terepjárók esetében legfeljebb nettó 5 millió, mikro-, illetve kisbuszok esetében nem érheti el a nettó 8 millió forintot ügyfelenként.
Emlékeztetnek, hogy az április 17-én megjelent rendeletben előírt határidőkhöz képest, a napokban megjelenő módosító rendelkezések szerint egy hónappal több idő áll az ügyfelek rendelkezésére: a megvalósítási határidő szeptember 21-ről október 16-ra, a kifizetési kérelmek benyújtásának határideje október 5-ről október 30-ra módosult. A műszaki követelmények módosulásával nagyobb lesz az elérhető gépjárművek választéka is - ismerteti a közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.