Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 28. 07:40, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Több mint negyven év után látható újra Czóbel életmű-kiállítás + VIDEÓ

Több mint negyven év után látható újra Czóbel életmű-kiállítás + VIDEÓ

Az 1971-es Műcsarnokban rendezett tárlat óta nem volt olyan, a Czóbel Béla-életművet egészében bemutató kiállítás, mint amilyen a szentendrei MűvészetMalomban látható péntektől.

Mindezt az MTI-vel a Ferenczy Múzeum kommunikációs munkatársa közölte a minap. (Kép: Szentendrei Vénusz (1968, olaj, vászon, 83 x 110 cm; Ferenczy Múzeum)

A Czóbel, egy francia magyar című kiállítás csaknem kétszáz műalkotása révén a közönség újra együtt láthatja Czóbel Béla (1883–1976) jól és kevésbé ismert, illetve régen látott műalkotásait – mondta Berényi Marianna.

A kiállított művek között olyanokkal is találkozhat a közönség, amelyek 100 éve nem szerepeltek sem magyar, sem külföldi kiállításon, emellett vannak olyanok is, amelyek a legfrissebb kutatások során kerültek elő, s most láthatók először.

„A rendezők szándéka azonban nemcsak a művész eddig sokak számára ismeretlen, külföldön őrzött, ritkán látható képeinek bemutatása volt, hanem az életművel kapcsolatos fotók, írásos és egyéb jellegű dokumentumok előtárása is” – hívta fel a figyelmet a múzeum munkatársa.

A modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb, nemzetközi rangú alakja igazi világpolgár is volt, aki élt és alkotott Münchenben, Berlinben, a hollandiai Bergenben, második otthona azonban Párizs volt, ahová többször visszatért. 1948 után haláláig a teleket ott töltötte, a nyarakat pedig Szentendrén.

Több mint negyven év után látható újra Czóbel életmű-kiállítás + VIDEÓ

Berényi Marianna kiemelte: csupán az életmű egy részét ismerjük, mert Czóbel kalandos életútja során többször költözött, menekült, időnként képeinek nyoma veszett. Alkotásainak sorsa olykor drámai fordulatot is vett: amikor az első világháború idején el kellett hagynia Franciaországot, a Montparnasse-on bérelt műtermét lefoglalták, benne maradt képeit 1921-ben elárverezték. A MűvészetMalom kiállításán most ebből a korai időszakból is jelennek meg alkotások.
Berényi Marianna felidézte, hogy Czóbel a képeit már fiatal művészként is értékesíteni tudta, voltak, akik kifejezetten gyűjtőivé váltak Párizsban, Hollandiában, Berlinben vagy az Egyesült Államokban, alkotásainak jelentős részét – köztük számos főművet – a párizsi Galerie Zak értékesítette, s így ezeket a magyar közönség kevésbé ismerheti.

A pénteken nyíló kiállításon a közönség számos külföldi és magyar köz- és magángyűjteményből származó alkotással találkozhat, így például a párizsi Pompidou Központ vagy egy neves chicagói magángyűjtő kincseivel is. A MűvészetMalomban rendezett kiállítás létrehozása a Ferenczy Múzeum számára jelentős szervező munkát jelentett: egyebek mellett ötvenöt kölcsönzési kérelemmel fordultak a világ különböző gyűjteményeihez, ugyanakkor meglepetéseket is tartogatott a munka. A bernriedi Buchheim Museumot megkeresve kiderült, hogy a kért, Czóbel expresszionista korszakából származó mű mellett további három – a szakma számára sem ismert - festményt is őriznek.

Ezek szintén láthatók lesznek” - jegyezte meg a szakember.

Ugyancsak váratlan fordulatot jelentett, amikor az előkészületek során a szentendrei Czóbel Múzeum gyűjteményében őrzött, egyik Hollandiában festett kép hátoldalán felfedeztek egy eddig vörös festék által rejtett ismeretlen alkotást is. Ez is megtekinthető lesz az augusztus végén záró kiállításon – tette hozzá Berényi Marianna. A több mint hét évtized munkásságát felölelő tárlat kurátora Barki Gergely, Bodonyi Emőke, Jurecskó László és Kratochwill Mimi.

VIDEÓ - kiderül többek közt az is, hogy hogyan alszik kiállításmegnyitó előtt a múzeumigazgató?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a