Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Április 22. 07:39, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / fotó: illusztráció

Új állandó kiállítással bővült a Skanzen

Új állandó kiállítással bővült a Skanzen

Kocsik és szekerek címmel új, interaktív állandó kiállítás látható péntektől a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik pajtájában.

"A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajló felújítási program keretében a múzeum birtokában lévő, korábban rossz állapotú kocsik és szekerek közül most húsz újjászületve mutatkozhat be a közönségnek" - mondta Kecskés Noémi, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

A Kisalföld tájegység egyik pajtájában megnyíló új állandó tárlatra könnyű odatalálni, hiszen az épület tetejét egy kocsi díszíti. A meghökkentő megoldások az épület belsejében is folytatódnak, ahol a pajta mennyezetére függesztett szekér segít tanulmányozni a jármű pontos felépítését alulnézetből.

Az interaktív tárlat középpontjában a Kocs településen kifejlesztett és onnan európai hódító útjára induló hagyományos közlekedési eszköz áll. A kiállítás áttekintést ad a kocsi fejlődéstörténetéről, és játékosan, változatos eszközökkel ismerteti meg a látogatókat egyebek mellett a hagyományos közlekedés kulturális jellemzőivel. Az érdeklődők a szekerek és kocsik mellett érintőképernyők és QR kódok segítségével kaphatnak választ a kocsi és a szekér közötti alapvető különbségre, arra, hogy milyen mesteremberekre volt szükség egy-egy jármű elkészítéséhez és milyen a szekér, ha rakoncátlan.

A pajta falain fotók mutatják be a ló, a szamár és a szarvasmarha betanításának és befogásának eszközeit, de bemutatkoznak a járműveket készítő iparosok, a "kerekesek", a kovácsok is.

A járművek időről időre cserélődnek, és az évek során a hagyományos paraszti szekerek mellett helyet kapnak a halottas, a lőcsös és postakocsik, de felbukkannak a polgári és az úri közlekedés járművei éppúgy, mint a modernizáció eredményeként készített gumikerekes, modern alvázra épített kocsik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben