Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Október 22. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Skanzen

Vendel-napi pásztorvigasságok a szentendrei Skanzenben

Vendel-napi pásztorvigasságok a szentendrei Skanzenben

Az októberi hosszú hétvégén a Szent Vendel napjától Dömötörig tartó számadás időszakához kapcsolódóan a ma már nem mindennapi pásztortudást, hagyományokat eleveníti fel a Skanzen.

A négy nap során látványos birkaterelés várja a látogatókat, ahol felsorakoznak a magyar pásztorkutyafajták, és tudásuk legjaváról adnak számot a juhtartáshoz kapcsolódó mesterségek képviselői; jelen lesznek spanyolozók, fafaragók, szűrszabók, kalapkészítők.

A hagyomány szerint tavasszal, Szent György napján felfogadott pásztorok a tél beköszönte előtt Szent Vendel, a jószágtartók és pásztorok védőszentjének hetében hazatértek a legelőkről. Ugyanis a nyár során oly nagy gonddal őrzött, nevelt, terelgetett nyájat a gazda Szent Vendel és Szent Dömötör időszakában, az úgynevezett számadás során vette szemügyre, s megbizonyosodott róla, hogy jószágai kellő mértékben gyarapodtak, erősödtek. A sikeres számadást Vendel napján országszerte vidám zenés mulatsággal ünnepelték juhtartó gazdák és pásztorok egyaránt, „…mintegy három napokig mulatnak, korhelkednek, táncolnak…” – ahogy tudósítanak a régi feljegyzések róla.

Október 23. és 26. között a szentendrei Skanzenben vándormuzsikusok hívogatják hangos zeneszóval pásztorvigadalomra a látogatókat, s mutatnak utat nekik a múzeum épületei között, ahol legelőn, tanyán, csűrökben, házakban és konyhákban pezseg az élet. Pásztorok és hűséges állataik népesítik be a Skanzen portáit, akik az érdeklődőknek mindent elmesélnek, megmutatnak hivatásukról, legyen az viseletük, a csengők és kolompok jelentősége, az állatok gondozása, gyógyítása. Ritka lehetőségként egy több, mint kétszáz éves pásztordinasztia tagjával is találkozhat a nagyközönség.

Vendel-napi pásztorvigasságok a szentendrei Skanzenben

A Számadó napon lesz birkaterelés messze hangzó dudaszó mellett, és bemutatkozik az összes őshonos magyar juhászkutyafajta: a bozontos komondor, a büszke kinézetű kuvasz, a fürge puli, pumi és mudi. Terelőkutyák egész generációit felnevelő tudós pásztoroktól kérhetnek tanácsot nevelési ügyekben a kutyás társadalom képviselői, a vállalkozó kedvű pumi-, mudi- vagy pulitulajdonos látogatók pedig kipróbálhatják, előjön-e a bégető jószágok láttán birkát soha nem látott kis kedvencükből a terelő ösztön. Az érdeklődőknek módja lesz elbeszélgetni a juhtartás csínjáról-bínjáról; többek között megtudhatják, miért van szükség birkakörmölésre, és mi mindenre jó a rühzsír.

A hétvége során a kísérletező kedvűek a Gyapjúlaboratóriumban tanulmányozhatják a gyapjút vízben, tűzben, mikroszkóp alatt, és azt is végigkövethetik, hogyan lesz a birkáról frissen levágott, loncsos, koszos bundából végül bolyhos gyapjúpulóver. A pásztorviselet-bemutatón pedig a látogatók nemcsak gyönyörködhetnek a színpompás cifraszűrökben, de próbálhatnak is, majd megcsodálhatják egy kalapkészítő mester különleges gyűjteményét.

A konyhákban is akad bőséggel érdekesség, megtudhatja a nagyközönség, hogyan készül a pikáns aromájú juhtúró, mi kerül az igazi slambucba, és mitől pásztortarhonya a pásztortarhonya. A Karcagi Birkafőzők Egyesülete hamisíthatatlan birkapörköltet készít, és aki a 11 órakor a Mezőhegyesi Vasútállomástól (bejárati épület) induló tárlatvezetésen részt vesz, csípős juhsajtot kóstolhat.

A kicsik a Bojtárképzőben játszhatnak birkapásztorosat gyapjúból készült játékbárányokkal, a nagyobbacskák és az ügyes kezű felnőttek a Kézműves Udvarban próbálhatják ki a pásztorbot-faragást, az ostorfonást valamint a pásztorhangszerek, mint a szárduda és a mókás nevű zúgattyú készítését. Eszkábálhatnak bárány-ujjbábot, festhetnek pásztormotívumos plakettet növényi festékkel, és lesz a hétvégén gyöngyfűzés, bőr kulcstartó-készítés is. Az egészen picikék, a „ma született bárányok” a Meseházban berendezett hempergőben kúszhatnak-mászhatnak, amíg a testvérkék meséket hallgatnak, az anyukák pedig szusszannak egy kicsit.

Vendel-napi pásztorvigasságok a szentendrei Skanzenben

A Skanzen Bárány éve tematikus évadának októberi programját számos időszaki kiállítás is színesíti, melyekben a pásztorok egészen különleges oldalát mutatja be a múzeum kurátori gárdája. Az Arcvonások című tárlat a pásztorok életmódját, személyiségét teszi érthetővé modern kiállítás-technikai megoldásokkal, míg az Elfeledett pásztortárgyak kiállítás a pásztorok eszközeit „megszólaltatva” mesél erről az ősi mesterségről. A rendkívül nagy érdeklődésnek örvendő A bárányok nem hallgatnak nemzetközi kiállítás pedig Európában kalauzolja végig a látogatókat a juhtartás és pásztorkodás mentén.

Részletes program!


JÖN: Szent Márton Újbor Fesztivál és Libator – november 8-9.

A múzeum Szent Márton napjához kapcsolódó programja az év utolsó nagy fesztiválja, ezt követőn a Skanzen már csak a téli nyitva tartás keretében, hétvégén látogatható.
Ezen a novemberi hétvégén a Szenthez kapcsolódó hagyományok mellett a főszerepet az őszi asztal csemegéi és tevékenységei kapják. Olyan ünnepi és mindennapi finomságokat készítenek a Skanzen épületeinek konyháiban, amelyek megkóstolhatóak, és a Skanzen receptje alapján otthon is könnyen elkészíthetőek.
A múzeum szobáiban, ahol a meleget a rakott sparhelt, a kemence vagy éppen a szemes kályha adja, zenét, meséket és a régi történeteket hallgatnak az érdeklődők. A fürge ujjúak pedig a régi emberek időtöltését felidézve petróleumlámpa fényénél, egymással beszélgetve végezhetik a közös munkákat: a tollfosztást, a hímzést vagy éppen a foltozást, ruhák javítását.
A Skanzen Márton-napi programján nem maradhat el a Jászárokszállási fogadóban elfogyasztható libacomb és az ízletes újborok sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.