Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vergődik a húsipar az orosz sertésimport stop miatt

Vergődik a húsipar az orosz sertésimport stop miatt

A február végén az afrikai sertéspestis járvány miatt bevezetett orosz sertéshús import korlátozás egyre komolyabb problémákat okoz a hazai feldolgozóknak: egyrészt a kiesett exportvolumen és bevétel miatt, másrészt pedig, hogy a belpiacon vásárlóerő hiányában eladhatatlan, a magyarnál alapanyagban és késztermék árakban is olcsóbb uniós piacon kellene elhelyezni ezt a mennyiséget - írja a Napi Gazdaság.

Ráadásul az euróalapú elszámolás és a rubel leértékelődése drágítja, és egyben szűkíti a kinti keresletet az Oroszországba még eljutó termékek esetében is. További nehézséget jelent a feldolgozóknak, hogy Moszkva után Peking is felfüggesztette a lengyel áruk importját, ami várhatóan a hazai piacon is megjelenik majd.

Tavaly 30 százalékkal 2500 tonna fölé növeltük az orosz piacra szállított készítménykivitelünket, a mostani helyzet miatt azonban újra kell gondolni az ottani értékesítési stratégiánkat - mondta a Napi Gazdaságnak Ámann Gábor, a Pick Szeged Zrt. értékesítési igazgatója. Az orosz importkorlátozás ugyanis a nyershúsok mellett a cég portfóliójának legnagyobb hozzáadott értéket jelentő prémium termékeit érinti elsősorban - a téliszalámi mellett a füstölt árukat, és a baconszalonnát is. A jelenlegi előírások szerint a 80 Celsius fok fölött hőkezelt készítményeket (Magyarországon a legtöbb hőkezelt terméket 72 celsius fokig kezelik), illetve a hosszabb ideig hőkezelt termékeket még lehet szállítani. Ezért a Pick is elsősorban a főtt füstölt baconszalonna exportjára állt át az orosz relációban, emellett a távol-keleti - japán, kínai és dél-koreai - export növelésében látják a lehetőséget a kieső mennyiség elhelyezésére, mivel várakozásaik szerint a belföldi készítményértékesítés továbbra is stagnál majd, legfeljebb a frisshús forgalom bővülhet.

A tavalyi év végén kaptuk meg az engedélyt az orosz piacra készítmény szállítására. Januárra már megrendeléseink voltak, melyből csak minimális mennyiséget tudtunk teljesíteni - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Barakka Larissa, a Kométa 99 Zrt. export igazgatója. Most, az új elvárásoknak maximálisan megfelelő, új termékek fejlesztésével próbálnak bejutni erre a piacra. A nagyobb problémát, és kárt a cég számára az jelenti, hogy az elmúlt években folyamatosan növelni tudták a kiszállított húsmennyiséget. Az importstop miatt azonban folyamatosan keresik a lehetőséget a kieső mennyiség pótlására, ugyanakkor bíznak benne, hogy hamarosan megtalálják a hatóságok a piac megnyitásához vezető megoldást.

Már akkor örülni fogunk, ha ki tudjuk szállítani Oroszországba a tavalyi készítményexport volumen felét-harmadát, ami a korábbi másfél-kétmillirád forintos forgalomhoz képest komoly kiesés - mondta a Napi Gazdaságnak Sebestyén Erzsébet, a Pápai Hús 1913 Kft. kereskedelmi igazgatója. A legnagyobb veszteséget a húsexporton, illetve a füstölt készítményeknél kénytelenek elkönyvelni - a füstölt szalonnára mindig is jelentős igény volt azon a piacon - az importstop miatt. A helyzet azért különösen fájdalmas a csődegyezségi tárgyalását idén lezáró vállalat számára, mert az összes belföldi likviditási nehézségük ellenére 2013-ban meg tudták tartani az orosz piacukat. Egyelőre keressük az ottani alternatív lehetőségeket, mivel azonban jelenleg csak a saját előállítású alapanyagból gazdálkodhatunk a készítményeknél, ez korlátozza is a lehetőségeket - mondta a kereskedelmi igazgató. Az élősertés árak szignifikánsan nem csökkentek eddig, így a cégnek kevés esélye van arra, hogy beföldön vezesse le a kieső mennyiséget, a távol-keleti lehetőségek , más okból ugyan, de szintén korlátosak, ezért az uniós piacokon próbálják elhelyezni azt. Ez további veszteségeket okoz a hazai feldolgozóknak - mondja Sebestyén Erzsébet.

Oroszországba eddig is javarészt hőkezelt termékeket exportáltunk, így az intézkedés bevezetését követő 1-2 hetes bizonytalanságot követően már zavartalan a kiszállítás, és igyekszünk növelni ezt a mennyiséget - mondta a Napi Gazdaságnak Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly a füstölt árukat is beleértve több száz tonnás volt az orosz exportjuk. Az ügyvezető szerint komoly nehézséget jelent az is, hogy az euróalapú elszámolás és a rubel leértékelődése hatására az orosz boltokba még eljutó termékek is drágulnak a kinti fogyasztók számára, ez pedig tovább szűkíttheti a keresletet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy eredményes lehet-e az EU által kezdeményezett WTO egyeztetés az ügyben. Emellett azonban igen komoly lobbizás indult a nyugat-európai versenytársak részéről, hogy Moszkva bilaterális egyezmények keretében e tagországokat külön régióként kezelje, és engedélyezze újra a szállításokat. Amiatt szintén aggódnak a feldolgozók, hogy az afrikai sertéspestis miatt április 7-én Moszkva, majd ezt követően Peking is felfüggesztette a hazainál jóval nagyobb lengyel húsipar exportengedélyét, és ez a mennyiség várhatóan részben a régióban keres majd piacot. Még nem tudni, hogy ez élősertésben, félsertésben, vagy darabolt húsokban jelentkezik majd, azonban szakértők szerint még az öt százalékos áfa mellett is okozhat komoly piaci turbulenciákat Magyarországon - a 27 százalékos általános áfakulcs túlzottan is nagy csábítást jelenthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.