Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Április 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes is lehet a húsvéti lakoma

Veszélyes is lehet a húsvéti lakoma

Legyünk éberek az ünnepi nagybevásárlás során, hiszen a bőséges piaci és bolti kínálatban megtévesztő kinézetű vagy éppen egészségre ártalmas termékek is rejtőzhetnek. A sonkánál a hagyományos pácolás és az ellenőrizhető származási hely a nyerő, a tojásnál pedig vízbe merítéssel dönthetjük el, hogy friss vagy állott árut vettünk. Az OrientPress a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatalt (NÉBIH) kérdezte arról, mit és hol érdemes beszereznünk, mire ajánlott figyelni.

Pácolt, érlelt, kötözött

Ha pácolt sonkát veszünk, inkább hagyományos pácolásút válasszunk, mint gyors pácosat. Figyeljünk a húsféle nedvességtartalmára is - a túl sok lé rossz előkészítést vagy épp bomlást jelezhet. A sonka súlya is megtévesztő lehet: olcsóbb típusoknál az áru tömegének 30-35 százalékát teheti ki a vákuum alatt befecskendezett, nitrites-sós páclé.A minőségi, hagyományosan (merítéssel vagy bedörzsöléssel) pácolt húskészítmények ezzel szemben 'csak' 10-20 százalékot veszíthetnek súlyukból száradás és érés közben.

A bolti áru vásárlása esetén minden húsfélén szerepelnie kell az állat fajtájának – érdekesség, hogy ez egyedül a sertéshúsra nem érvényes, amit általános alapanyagnak tekintenek. A csomagoláson ajánlott utalni a feldolgozott testtájra (comb, lapocka, felsál), és kötelező feltüntetni a hőkezelés módját vagy hiányát (nyers, főtt) a füstölés típusát, és azt is, hogy a termék nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó. Míg a hentespultnál megvehető húsáru adatait többnyire az árcímke is feltünteti, az ömlesztve árult termékeknél a kereskedő rendelkezik a paramétereket tartalmazó dokumentummal, ami alapján a vásárlót kérésre tájékoztatni tudja.

Húsvét előtt az áruházakban gyakran így, ömlesztve kínálják a kötözött sonkát is – ezeket érdemes tüzetesen megvizsgálni, hálójuk ugyanis gyakran nem egy húsdarabot, hanem apróbb mócsingokat fog össze, amik aztán főzés közben széthullanak.

Csak ha névvel vállalja

Másra kell figyelnünk, ha a piacon vesszük meg az ünnepi sonkát vagy egyéb húsárut: az első szempont persze, hogy engedélyezett piacon, vásáron vagy ideiglenes árusítóhelyen tegyük - jegyzi meg a NÉBIH – ám ott is csak olyan árust válasszunk, aki névvel, címmel és telefonszámmal garantálja az élelmiszerek minőségét, és mindig ajánlott tájékozódni a megvásárolni kívánt termékről, annak pontos megnevezéséről – amely utal a termék jellegére (például pácolt, füstölt, főtt vagy nyers) – érdeklődni kell fogyaszthatósági idejéről, származásáról.

Csomagolatlan áru esetében a kis-vagy őstermelők a kihelyezett termék mellett fel kell tüntessék nevüket, címüket vagy a gazdaság helyének címét és a termék elnevezését; enélkül nem érdemes a mégoly finomnak tűnő terményeket megvásárolni, hűtést igénylő árut pedig csak olyan eladótól vegyünk, akinél látunk hűtőt – ajánlja (igencsak logikusan) a hivatal.

Ami lebeg, azzal óvatosan

A tojásvásárlás eseténél evidens és elsődleges lépés a darabok tisztaságának, épségének ellenőrzése, hiszen a sérült, koszos tojás szalmonellát okozat, és festeni sem lehet a héjára. Bár a piacokon jelöletlen kistermelői fajtát is kaphatunk, a jelölés esetén biztosra mehetünk a járati idővel és a származási hellyel kapcsolatban: a héjon feltüntetett számjegyek a tartási technológiára utalnak ( 0:ökológiai, 1:szabadtartás, 2:alternatív tartás és 3:ketreces tartási technológiából származik), a betűjel a származási országot, az utána következő számsor pedig magát a termelőt azonosítja.

Meglepetés persze akkor is érhet minket, ha a tojások jónak tűnnek: frissességüket otthon, vízbe merítéssel ellenőrizhetjük – a friss tojás lesüllyed, az állott tojás a vízen lebeg. A lebegő darabokat csak egyenként feltörve és vizsgáljuk meg, ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, nem érdemes próbálkozni vele.

Tojásfestéket, azaz élelmiszer-színezéket kizárólag hivatalos árusítóhelyről ajánlott beszerezni -figyelmeztet a NÉBIH – ha viszont természetesen színeznénk a tojásokat, áfonyát, hagymahéjat, céklát, ibolyát, kurkumát is felhasználhatunk, a héjra tapasztva, azzal együtt főzve a szirmokat, növényi darabokat. Jó tudni, hogy a keményre főzött, festett tojás szobahőmérsékleten legfeljebb két órán át őrzi meg változatlan minőségét -ezután már csak dekorációnak jó – a hűtőben, 5 fok alatt tartva viszont egy hétig is eláll.

A földön dolgozta fel a húst

Hogy a húsvéti bevásárlás, piacozás egészségügyi veszélyeket is rejthet, azt bizonyíthatja leleplezett, teljesen illegálisan működő húsüzem: a Nógrád megyei telephelyet egy ál-kistermelő tartotta fenn, aki a rajtaütéskor egy kazánházban, rozsdás eszközök között, koszban, földön tárolt húsokat készített elő, a főzést üstökben oldotta meg az udvaron, míg kolbászai egy féltető alatt szikkadtak. A NÉBIH több mint két tonna húsárut foglalt le a kistermelőként regisztrált férfitől, aki egyébként egy Pest megyei piacon árulta portékáját - termelői engedélyét természetesen visszavonták. Ráadásul Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában hónapok óta terjed az afrikai sertéspestis, amely a hazai állatállományt is veszélyezteti, és ami miatt a NÉBIH minden illegálisan tartott disznót lelövethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: