Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 01. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

2,5 milliárdból napelemgyár épül Székesfehérváron

2,5 milliárdból napelemgyár épül Székesfehérváron

Napelemek gyártását kezdi meg új székesfehérvári gyárában a Jüllich Glas Holding.

A cégcsoport pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a közel két éves kutató-fejlesztő munka eredményeképpen létrejött új gyártóüzemről, valamint bemutatták a speciális, egyedi napelemek gyártását lehetővé tévő berendezéseket. A mintegy 2,5 milliárd forint értékű projekthez a vállalat 398 millió forint európai uniós támogatást kapott. Az új üzem kezdetben 40 főnek ad munkát, a következő két évben pedig – a piaci viszonyok függvényében – további 130-160 munkahelyet teremt.

A Jüllich Glas Sóstói Ipari Parkban felépült 13 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokában egy év alatt elkészülő napelemek 13,2 gigawattóra (GWh) energia termelésére képesek. Ez megközelítőleg 5-7 ezer háztartás teljes energiaszükségletének felel meg. A gyártáshoz elengedhetetlen speciális gépeket a közelmúltban szerezte be a társaság. A kutatás-fejlesztési projekt egyik fő újdonsága, hogy egyesíti az üveg építészeti és energiatermelési funkcióját. A gyártásra kerülő napelem alkalmas arra, hogy egyebek mellett irodaházak, bevásárlóközpontok homlokzatát burkolják vele esztétikus módon, miközben az üveg elektromos energiát is termel az épület számára.

Jüllich Ádám, a cégcsoport elnöke elmondta, hogy a napelemek gyártására új solar üzletágat hoztak létre Jüllich Glas Holding Zrt-n belül. Az ehhez szükséges technológia és know-how kialakítására, illetve elsajátítására mintegy 800 millió forintot költött a vállalatcsoport. A kutatás-fejlesztési projekt megvalósításához pályázati úton 398 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság az Új Széchenyi Terv keretében.

Az újonnan elkészült üzem az induláskor 40 főt foglalkoztat. Teljes kapacitását 2 év múlva éri el, akkor összesen 170-200 fő dolgozhat majd a napelemek gyártásán. A Jüllich Glas az új üzletág működtetése során is törekszik a hazai beszállítókkal történő együttműködésre, így magyarországi partnerek biztosítják többek között az alumínium-kereteket. A síküvegek méretre vágásától az elektronikai egységek felszereléséig valamennyi munkafázis a székesfehérvári üzemekben zajlik, így a cég azonnali használatra alkalmas napelemeket szállít partnereinek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára