Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 07. 12:38, szerda | Belföld
Forrás: mti

300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer

300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

A testület szerdai közleménye alapján évente 300-350 ezer fékalkatrészt adnak el a magyar piacon 5-7 milliárd forint értékben, döntő részben nem regisztrált szereplőkön keresztül, ám az ellenőrizetlen forrásból származó alkatrészek súlyos és életveszélyes kockázatokat jelentenek.

A testület hangsúlyozza: iparági becslések szerint a teljes pótalkatrészpiacon kínált termékek valamivel több mint 40 százaléka számít kockázatosnak, mivel ellenőrizetlen forrásból származnak, függetlenül attól, hogy az adott cikkeket újonnan vagy használtan értékesítik. A pótalkatrészpiacnak 10-15 százalékát teszik ki a különböző fékalkatrészek, ezen belül is leginkább a féktárcsák, fékdobok, fékbetétek.

Az ellenőrizetlen forrásból származó fékalkatrészek egy része a vásárló számára az eredeti gyártó által használt csomagoláshoz hasonlóban jelenik meg, de nem a valódi terméket tartalmazza, minőségileg jóval gyengébb, ezért hamisítványnak tekinthető - közölték. A többnyire online kereskedelmi csatornákon keresztül forgalomba kerülő termékek a baleseti kockázatokon és környezeti károkon túl komoly anyagi károkat is okoznak az autótulajdonosoknak, valamint a legális piaci szereplőknek.

A nem megfelelő minőségű fékalkatrészek jelentős fékhatás-csökkenést okoznak, illetve fontos szempont a fékalkatrészek élettartama, mert ha a fékbetét mellett a féktárcsa is elkopik, az már jóval nagyobb költséget jelent - idézi a közlemény Gablini Gábort, a HENT vezetőségi tagját, a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnökét.

A gépkocsikkal kapcsolatos javítások 15-20 százaléka a fékberendezés valamelyik elemét érinti - írják a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.