Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Október 24. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: hírTV

56-ot élhették újra a szentendrei skanzenben

56-ot élhették újra a szentendrei skanzenben

Géppuskaropogás, étel- és ruhagyűjtés, valamint a terror elől a határ felé menekülő emberek – ilyen körülmények fogadták a Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatóit.

A hétvégén színészek elevenítették fel az ’56-os forradalom vidéki eseményeit.

A skanzen látogatói 1956 vidéki eseményeibe csöppenhettek. Az időutazás résztvevői közül aki tudott, visszaemlékezett. „Én október 23-án születtem, csak előtte hat évvel, ’50-ben. Az pont a születésnapom volt, és kaptam egy mentőautót, lenkerekest, és este becsöngettek, hogy hagyjam abba a szirénázást. Mert az szirénázott” – elevenítette fel a történteket Nagy Péter.

Kollektivizálás, málenkij robot, lakosságcsere, szögesdrót és aknazár. A skanzen épületei is az ’50-es éveket idézték.

A korabeli egyik legnépszerűbb játékot, a gombfocit is felidézték. A gombfocit az 1950-es években játszották a legtöbben és most a skanzen látogatói is kipróbálhatták. Az idősebbek még emlékeznek, és ahogy mondják: a kommunizmus az élet minden területére kihatott, még erre is. „A Puskás mint nagy játékosunk egy időben majdnemhogy tiltólistán volt, ha szabad ilyen csúnyát mondanom, mikor a Reál Madridba focizott nagyon sokáig” – emlékeztetett Szigethy Miklós.

Fotó: hírTV

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.