Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa szervezetében található egyik kémiai anyag segíthet az emberi vírusok féken tartásában. A squalamine nevű vegyületnek köszönhetően az állat szinte az összes vírusos fertőzésnek képes ellenállni.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a macskacápák természetes immunitással bírnak sok vírusos fertőzéssel szemben, éppen ezért vizsgálni kezdték az állatot, hogy megfejtsék ennek a kivételes ellenálló képességnek az okát. Végül felfedezték, hogy a vírusokat egy squalamine nevű vegyület irtja ki a testükből - írja a PNAS.

A laboratóriumi vizsgálatok végül kimutatták, hogy a vegyi anyag a legtöbb állati és emberi vírust is képes hatástalanítani a szervezetben, így azok nem tudják megfertőzni hordozójukat. A tudósok szerint a squalamine a vírusreplikációt akadályozza meg a membrán interakciók megzavarásával.

Az anyag szintetikus változatát már korábban is alkalmazták kísérleti kezelésekben: azt vizsgálták, hogy képes-e megakadályozni a rákos betegek testében azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek a tumort táplálják. A szakemberek szerint azonban a jövőben sokkal inkább az olyan vírusok elpusztítására használják majd, mint a hepatitisz, a dengue-láz és a sárgaláz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.