Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Szeptember 15. 07:33, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/MTI

A magyar dal napja – a Szentendréről indult Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

A magyar dal napja – a Szentendréről indult Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

Húsz éve a hazai alternatív színtér egyik üde színfoltja a Szentendréről indult Sajnosbatár zenekar, amelyet azonban nagyon kevesen ismernek. A hírnevet kerülő csapat vasárnap este először játszott a magyar dal napján.

"Öten alakítottuk a zenekart 1994-ben, négyen a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumba jártunk. Az első koncertünk 1995-ben volt, úgyhogy lehet, hogy jövőre csinálunk valami különlegeset, bár nem szoktuk magunkat ünnepelni, az önmenedzselés teljes hiánya jellemez bennünket" - fogalmazott Cserkúthy Balázs basszusgitáros, a Sajnosbatár vezetője az MTI-nek.

A magyar dal napján a Sajnosbatár a Dohány utcai Roham Bárban lépett fel, itt az alternatív rock új generációs (Bozo, Kubalibre, TV Manci, Tündérvese) és évtizedek óta működő zenekarai zenéltek egy színpadon, utóbbiakat a Sajnosbatár mellett az 1988 óta létező Üllői Úti Fuck képviselte.
"Most játszunk először a magyar dal napján, a Roham Bár szervezői régóta szeretnek minket".

Az időnként dzsesszes és progresszív elemekkel kevert, amúgy ütős alternatív rockot játszó Sajnosbatár zeneileg valahol az egykori Kontroll Csoport és a Pál Utcai Fiúk vonala közé tehető, egészen egyedi szövegekkel, amelyek olykor viccesek, olykor kikacsintanak az irodalomra, olykor kissé trágárak. Zenésítettek meg Jeszenyin-, Ady- és Nagy László-verset is.

A magyar dal napja – a szentendrei Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

"Szentendrén annak idején persze a város legendáját, a Bizottságot hallgattuk, meg az Európa Kiadót szerettük nagyon. Hatással voltak ránk, de a kezdetektől figyeltünk arra, hogy a zenénk jóval eklektikusabb legyen. Sok oka van annak, hogy nem futottunk be, de leginkább azon múlt, nem akartunk híresek és sikeresek lenni, így aztán lépéseket sem tettünk ennek érdekében. Nekünk a zene mindig hobbi volt, nem szerettünk volna producerek vagy zenei rendezők kénye-kedve szerint dolgozni, megalkudni" - fejtette ki Cserkúthy Balázs.

EfZámbó István, a Bizottság egykori tagja tíz évvel ezelőtt azt mondta, hogy a Sajnosbatár az ő katasztrófazenekari hagyományaikat viszi tovább. "Azóta kissé megszelídültünk" - jegyezte meg az együttes vezetője.

A Sajnosbatárnak azért megjelent két lemeze (Rohanás, rohadás - 1999, Nyald ki a szívem - 2006), és bár ritkán, de folyamatosan koncertező zenekar maradt napjainkra is. A basszusgitáros kitért arra, hogy amikor megjelent a második CD, akkor az kicsit megdobta a zenekar ismertségét, a csapatnak azóta évi 15-20 fellépése van klubokban, kétszázan járnak több-kevesebb rendszerességgel megnézni őket.
"A nyári fesztiválokról alapból kihagynak minket, mert nem vagyunk annyira ismertek, és ezért a rádió sem játszik minket".

"A legutóbbi lemez megjelenése óta nyolc év telt el, és azóta van mintegy 15 új dalunk, amelyek szerepelnek a koncertrepertoárban. Készülünk a harmadik albumra, valószínűleg jövőre jön ki, szerzői kiadásban" - jegyezte meg a zenekarvezető, aki civilben könyvkiadót és egy biogazdaságot visz.

A zenekar tagja még Szabó Enikő (ének, szaxofon), aki egy esztergomi zeneiskolában tanít népdalt, Könczöl János (gitár, ének), aki számítógép-operátorként dolgozik, illetve Aknay Zoltán (dob), aki több együttesben is játszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.