Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Június 05. 09:24, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A magyar lakosság fele saját vállalkozást indítana

A magyar lakosság fele saját vállalkozást indítana

A magyar lakosság 48 százaléka szívesen indítana saját céget, vagy betársulna egy már meglévő vállalkozáshoz, főként a 18-24 éves korosztály vállalkozna, náluk ez az arány eléri a 68 százalékot

- derül ki a Budapest Bank Zrt. megbízásából az NRC által készített online kérdőíves felmérésből.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a reprezentatív vizsgálatban a 18-50 év közötti internetezők köréből 1000 embert kérdeztek meg.

A felmérésből kiderült: bár magas a vállalkozásra nyitottak aránya, csupán a megkérdezettek 27 százaléka rendelkezik pontos vállalkozási tervvel, és mindössze 6 százalékuk tette meg a szükséges előkészületeket is egy cég elindulásához.

A saját vállalkozás indításánál a motivációs tényezők közül a válaszadók 83 százaléka az önállóságot, 30 százaléka a rugalmas munkaidőt, 24 százaléka pedig az alkalmazottinál magasabb jövedelem ígéretét emelte ki.

A felmérésben résztvevők 64, a 25 évnél fiatalabbaknak pedig a 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy saját forrásból indítaná be vállalkozását. Népszerű pénzügyi eszköz még a válaszolók szerint a pályázati forrás vagy az állami támogatás. A vállalkozó kedvűek negyede banki finanszírozást is felhasználna vállalkozása elindításához.

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 78 százaléka szerint a vállalkozás beindítását leginkább az anyagi lehetőségek korlátozzák, egyebek között a kezdő tőke és anyagi tartalék hiánya, valamint a kiszámíthatatlanság. A felmérésben résztvevők 46, illetve 37 százalékát a vállalkozáshoz szükséges kapcsolatok és a vállalkozói ismeretek hiánya riasztja el az önálló vállalkozás alapításától. Ez az arány különösen a 18-24 évesek körében magas, eléri az 59, illetve az 57 százalékot.

A Budapest Bank a nyolc magyarországi nagybank egyike, országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában. Teljeskörű pénzügyi szolgáltatásokat kínál a lakosság és a vállalkozások számára egyaránt. A banknál külön csoport foglalkozik a mikrovállalkozások számára igényre szabott szolgáltatásokkal és tanácsadással, hat éve működő Dobbantó programja pedig vállalkozási ismereteket nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.