Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 29. 08:27, kedd | Helyi
Forrás: MTI / fotó: kemoh.hu

A Skanzen igazgatója lett a Néprajzi Múzeum főigazgatója

A Skanzen igazgatója lett a Néprajzi Múzeum főigazgatója

Kemecsi Lajost nevezte ki hétfőn a Néprajzi Múzeum főigazgatójává Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A múzeumot három cikluson át vezető Fejős Zoltán megbízatása tavaly év végén járt le, így posztjára még 2012. október 31-én írt ki pályázatot a fenntartó - közölte az MTI-vel a tárca sajtóirodája.

A Néprajzi Múzeum vezetésére három érvényes pályázat érkezett. Balog Zoltán döntését a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslatával megegyezően hozta meg.

Kemecsi Lajos eddig a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) tudományos igazgatójaként tevékenykedett, a Néprajzi Múzeumot február elsejétől öt éven át vezetheti. Korábban már kiszivárgott információk alapján megírtuk, hogy Kemecsi Lajos lehet az intézmény új főigazgatója.

Kemecsi Lajos 1969-ben született Budapesten; az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1993-ban történelem szakos középiskolai tanár és etnográfus, 2002-ben kulturális menedzseri képesítést szerzett, majd 2009-ben múzeumi vezetői képzést végzett el a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ szervezésében. 1998 óta a néprajztudomány kandidátusa.

1993-tól a tatai Kuny Domokos Múzeumban dolgozott mint néprajzos muzeológus és a tatai Eötvös József Gimnáziumban tanított történelmet; 1996-tól ad elő az ELTE, a Debreceni és a Szegedi Egyetem néprajzi tanszékein.

A szentendrei Skanzenben 2003-tól dolgozott. Muzeológiai osztályvezetőként irányította az intézmény Néprajzi Látványtárának megvalósítását és a Felföldi mezőváros tájegység kialakítását, elnyerve a Pulszky Károly-díjat. 2007 márciusától a Szentendrei Skanzen megbízott, majd 2008-tól kinevezett tudományos igazgatójaként az intézmény muzeológiai tevékenységéért volt felelős; többek között a múzeum Észak-magyarországi falu tájegységének megvalósítását irányította.

Kemecsi Lajos 1997 és 2002 között szerkesztőként tevékenykedett a Limes Komárom-Esztergom megyei Tudományos Szemlénél, 2001-től a Györffy István Néprajzi Egyesület folyóiratának, a Néprajzi Látóhatárnak volt a szerkesztője. 2002-től részt vesz az MTA Néprajzi Kutatóintézete által kezdeményezett Encyclopaedia of Hungarian Folk Culture egyes fejezeteinek szerkesztésében.

Kemecsi Lajos 2002-től egy cikluson keresztül a Magyar Kézművesipar-történeti Egyesület titkára volt, 2000-től tagja a Magyar Néprajzi Társaság választmányának; 2004-től a Néprajzi Társaság titkáraként, majd 2012-től főtitkáraként tevékenykedik. Tavaly az MTA Néprajzi Bizottság titkárának választották.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.