Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Szeptember 11. 07:52, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A Sóstói Múzeumfaluba költözik a Skanzen 70-80-as évekbeli kiállítása

A Sóstói Múzeumfaluba költözik a Skanzen 70-80-as évekbeli kiállítása

Egy letűnt korszak, az 1970-80-as évek falusi lakáskultúráját idézi vissza a szentendrei Skanzennek az a kiállítása, amely szombattól időszakosan a Sóstói Múzeumfaluban lesz látható október 31-ig.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta kedden az MTI-nek: a tárlat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítási anyaga, s azokat a gyökeres változásokat mutatja be, amelyeket a falvak a lakáskultúrában megéltek a "kádári Magyarországon".

A II. világháború utáni, majd az 1950-es és a '60-as évek elejének szűkös időszakát követően változni kezdett a falvak utcaképe, egyre inkább meghatározó épülettípus lett a kockaház.

Az akkoriban divatos épületek helyiségeinek funkciói is megváltoztak a korábbiakhoz képest, ami magával hozta a teljes bútorzatcserét is. A hajdan csak kivételes alkalmakkor használt "tisztaszoba" jelentősége más lett, a társas együttlét színterévé, lakószobává változott, s benne minden az ott elhelyezett "képes doboz", a televízió köré szerveződött. Reprezentatív szerepe persze megmaradt, amit bútorokkal és dísztárgyakkal hangsúlyoztak ki.

A konyha és a lakószoba funkciói a kockaházakban elkülönültek egymástól, de a konyha szerepe a késő esti időszak kivételével a mindennapokban továbbra is jelentős maradt. Bútorzata viszont más lett, speciális konyhabútorokkal rendezték be, amelyeket akkoriban szériában gyártott a bútoripar, nagypontosságú, konfekcionált elemeket készítve.

Kisgyörgy Tamás szerint a kiállításon bemutatott tárgyak egyaránt képviselik majd a 30-40 évvel ezelőtti divat változásait, az akkori társadalmi elvárásokat és a pénztárca adta lehetőségeket is.

A "retrotárlatot" a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai rendezvény keretében nyitják meg szombaton. A 10 és 17 óra közötti főző-sütő show-n hazai és határon túli szakácscsapatok készítenek különlegességeket. A 36 séfgárda ételeit bárki megkóstolhatja, lesz például egész kacsából készült kacsapörkölt lebbencstésztával, egész birkából főzött karcagi birkapörkölt, budai kőleves és Velence-tavi halászlé is, agárdi halból. Több mint nyolcvan féle étel szerepel majd a kínálatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét