Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 25. 08:20, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

A szerb vándorlás emléknapja Szentendrén

A szerb vándorlás emléknapja Szentendrén

Az év műtárgyát, Az Istenszülő megkoronázása című ikont és Dinko Davidovnak a szentendrei szerb emlékekről írt könyvét mutatták be a Szentendrei Egyházi Múzeumban a szeoba (vándorlás) emléknapján, szombaton.

Vukovics Koszta művészettörténész, a múzeum gyűjteményvezetője elmondta az MTI-nek, hogy az 1795-ben rézlemezre festett ikont a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurálták és a gyűjtemény részeként, de különálló helyen állították ki mint az év műtárgyát egészen jövő novemberig.
A szentkép készítője, Jovan Grabovan vándor ikonfestő a 18. század második felében működött a régióban és a szakemberek valószínűnek tartják, hogy a Szentendre izbégi városrészében álló szerb templomnak készítette ezt az ikont. A szerb egyházi gyűjteményben három Grabovan-kép található, de Jovan Grabovan alkotta a székesfehérvári szerb templom ikonosztázát is – mondta el a gyűjteményvezető.

Az emléknap másik eseménye Dinko Davidov Belgrádban élő művészettörténész, akadémikus Szentendre című, szerb nyelvű albumának bemutatója volt. A vajdasági születésű kutató a 60-as évek végétől tanulmányozta a magyarországi szerb egyházművészetet, alapműve a Magyarországi szerb ikonok című kötet – jegyezte meg.

Szentendréről szóló, 1982-ben kiadott könyvének átdolgozott, kibővített változatát mutatják be most. A kötetben történeti bevezető és a templomok monografikus leírása olvasható. Az akadémikus a 70-es években magyarul is publikált tanulmányokat az Ars Hungarica című periodikában. A múzeum kiadásában olvasható Davidov népszerű ismeretterjesztő könyve a szentendrei szerb ortodox templomokról magyar nyelven is – tette hozzá Vukovics Koszta.

Lásztity Péró, a Szerb Intézet vezetője az MTI-nek elmondta, hogy 2004 óta emlékezik meg a Magyarországon élő szerbség a szeobáról, a vándorlásról, benne az 1690-es évről, amikor a szerbek a török elől menekülve Csarnojevics pátriárka vezetésével elérték Szentendrét és a bécsi udvar a szerb menekülteknek november 19-én hivatalosan engedélyt adott a letelepedésre. Az emléknapot a Fővárosi Szerb Önkormányzat szervezi mindig ehhez a dátumhoz közeli szombaton és a résztvevők hajóval teszik meg az utat a Dunán Budapesttől Szentendréig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni