Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 06. 08:04, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Adventi gyűjtőakciót indított a Skanzen - Igazi ünnep legyen a karácsony!

Adventi gyűjtőakciót indított a Skanzen - Igazi ünnep legyen a karácsony!

Hagyományteremtő szándékkal idén első alkalommal gyűjtést indított a szentendrei Skanzen a nehéz sorsú családok és az idősek megsegítésére Igazi ünnep legyen a karácsony! elnevezéssel.

A jótékonysági akció során a felajánlók december 14-ig vihetik el a Szentendre belvárosában található Skanzen-házba, illetve a múzeum bejárati épületében elhelyezett gyűjtőpontokba a jó állapotban lévő, tiszta játékokat, könyveket, ruhaneműt. Az adományokat a Katolikus Karitász juttatja el a rászorulókhoz – mondta el az MTI-nek Kecskés Noémi sajtóreferens.

Az intézmény – szintén első alkalommal – magányosan élő időseket, nyugdíjas közösségeket is meghívott a múzeumba a hétvégére, hogy bevonja őket a közös ünnepi várokozásba, a karácsonyi előkészületekbe.

A Skanzen ebben az évben december 15-ig várja programjaival az érdeklődőket – közölte a sajtóreferens. Az adventi készülődésben az öko-gondolat is megjelenik, ami a Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára is fontos, hiszen a paraszti életben, a hagyományokban is kiemelt szerep jutott a természetes anyagoknak, a természet közeli gondolkodásnak, a környezet kínálta adottságok felhasználásának – jellemezte az idei programot.

Ezen a hétvégén a Lajta Néptáncegyüttes kelti életre a betlehemezés szokását. A 19-20. századi betlehemezés középpontjában a kifordított bundát viselő betlehemi pásztorok párbeszédes játéka állt, akik házilag készített jászol vagy templom alakú betlehemet hordoztak magukkal, házról házra járva énekeltek, és bőséget, egészséget, termékenységet "varázsoltak" a házak lakóinak, amiért dió és alma járt nekik - idézte fel Kecskés Noémi.

Az érdeklődők most szombaton és vasárnap a hédervári és kunszigeti betlehemessel ismerkedhetnek meg, de megtudhatják, hogy mi az a bölcsőcskézés vagy a mendikálás - tette hozzá.

A látogatók a hagyományos konyhában megkóstolhatják Kisjézuska kalácsát is, ami a végtelenséget szimbolizáló fonott, kerekre formált kalácstészta. Mellette fahéjas sült almát és fűszeres gyógyteát is kínálnak.

A Lajta Néptáncegyüttes tagjai a hétvégén a vendégekkel együtt elkészítik a karácsonyfa elődjét, a termőágat - a termékenység és az örök élet jelképét -, amelyet a látogatók mézeskaláccsal, maguk készítette szalmacsillaggal, csuhéangyallal és aranydióval dekorálhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni