Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 01. 10:44, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Adventi programok a szentendrei Skanzenben

Adventi programok a szentendrei Skanzenben

Advent első hétvégéjén a búboskemencék barátságos melege mellett koszorúkészítéssel, gyertyaöntéssel várják a Szentendrei Skanzenben a látogatókat, akik a betlehemezés és a lucázás szokásával is megismerkedhetnek.

Kecskés Noémi, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum sajtóreferense a karácsonyi várakozáshoz kötődő programok közül kiemelte a Lajta Néptáncegyüttes által életre keltett hagyományokat. Az együttes tagjai a skanzen házait járva elevenítik fel a termékenység- és bőségvarázsló népszokásokat, a lucázást, a bölcsőcskézést és a betlehemezést.

A jánossomorjai, a harkai vagy az undi lakóház szobáiban a kályhák és a kemencék melege mellett papír karácsonyfadíszeket, csuhéangyalokat készíthetnek a vállalkozó kedvűek, de varázsolhatnak betlehemet régi cipősdobozokból és megismerkedhetnek a gyertyamártás műveletével is.

A karácsonyi hangulathoz többek között a mézeskalácsok, a fűszeres teák, a sült tök és alma jellegzetes, telet idéző illata járul hozzá, a skanzen péksége pedig továbbra is kínálja a frissen készült süteményeket, kelt tésztákat.

A téli nyitva tartás hétvégéin is látogatható a vasút fénykorát bemutató kiállítás a Magtárban és az 1945 és 1980 közötti falusi lakáskultúrát ábrázoló tárlat a Skanzen Galériában - hívta fel a figyelmet a sajtóreferens, hozzátéve: érdemes melegen öltözni, mert 11 és 15 óra között lovas kocsival is be lehet járni a szabadtéri múzeum tájegységeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: