Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 28. 08:25, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Aláírva – Szentendréhez kerül három Pest megyei múzeum

Aláírva – Szentendréhez kerül három Pest megyei múzeum

A szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézménye lesz jövő év elejétől a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a verőcei Gorka Kerámia Kiállítás és a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum - aláírták a felek kedden a megállapodást.

Az érintett települések vezetői mellett az aláíráson részt vettek a múzeumalapító családok leszármazottai is: Gorka-Focht Géza és Szőnyi Zsuzsa.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere arról beszélt, hogy a Szentendréhez kerülő múzeumok nemzetközi jelentőségűek.

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a Szőnyi Emlékmúzeumban található a világszerte elismert művész életművének nagy része, míg a Gorka Kerámia Kiállításnak iparművészeti jelentősége van, hiszen a Gorka család tagjai a 20. század legjelentősebb magyar keramikusai közé tartoznak. A tápiószelei Blaskovich Múzeum pedig nemcsak gyűjteménye, hanem helyszíne révén is kiemelt fontosságú. Épülete – a hozzátartozó történeti kerttel – és az egységben megőrzött eredeti berendezés az egyetlen épen maradt 19. századi kúria Magyarországon, de itt őrzik a megye történelmi tárgyi örökségének több fontos darabját is.

Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az együttműködésnek köszönhetően a kiállítóhelyek a szentendrei Ferenczy Múzeum tagintézményeként működnek tovább. Az üzemeltetés a megyei hatókörű múzeum feladata lesz, Verőce, Zebegény és Tápiószele önkormányzata pedig megpályázza a múzeumok után járó állami támogatást, amelyet a Ferenczy Múzeum rendelkezésére bocsát.

A törvény szerint jövő év elejétől Pest megyében a Ferenczy Múzeumon keresztül Szentendre látja el a megyei hatókörű múzeumi feladatokat. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának megszűnésével a város fenntartásába kerülnek a szentendrei múzeumok, továbbá a fővárosban, a pesti Vármegyeházán található Kosáry-szoba és kápolna, valamint a gödöllői, a ceglédi és a budapesti régészeti raktárbázis.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás