Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Február 13. 07:59, csütörtök | Helyi
Forrás: Gézengúz Alapítvány

Alkotás- Művészet-Teljesség – művészterápia gyerekeknek

Alkotás- Művészet-Teljesség – művészterápia gyerekeknek

Idén is működik óvodásoknak és kiskamaszoknak művészetterápiás csoport a Gézengúz Alapítvány Budakalászi Intézetében. A foglalkozások a MOL Gyermekgyógyító program keretében valósulhatnak meg.

A Gézengúz Alapítvány a MOL Gyermekgyógyító program keretében működtet óvodáskorú és kisiskolás korú gyermekeknek alkotócsoportot. A csoportot Gyimóthy Gábor művészetterapeuta vezeti.

A művészet lélekgyógyító hatásáról valószínűleg sokunknak van élménye, de a szakemberek tudományos alapon is alkalmazzák a művészetterápiát pszichés nehézségekkel küzdő betegek ellátásában.

A gyermekek körében a Gézengúz Alapítvány 2006 óta alkalmazza sikerrel a művészetterápia többféle ágát, úgymint mozdulatművészet, zeneterápia, művészetterápia, egyéni és csoportos formában.

Az alapítvány Budakalászon 9 éve végzi holisztikus szemléletű gyógyító tevékenységét elsősorban idegrendszeri sérült és a normáltól eltérő fejlődésmenetű csecsemők és kisgyermekek körében. A diagnosztikai munka mellett sokféle terápiás fejlesztő lehetőséget biztosít, legyen szó mozgásfejlesztésről, vízi terápiáról vagy szociális tanácsadásról.

A szülőkkel való minőségi kapcsolattartás elengedhetetlen az alapítványban a terápiás munkához, a szülők számára pedig konzultációs órákat biztosít. Komolyabb pszichés vagy kapcsolati elakadásoknál családterápiás szakember bevonására is lehetőség van.

A Kreatív csoportot gyermekneurológus, pszichológus, vagy fejlesztőpedagógus szakemberek olyan gyermekeknek ajánlják, akiknek szükségük van oldott hangulatú közös tevékenységre, együtt-munkálkodásra, akik szeretnének az iskolai tevékenységből kikapcsolódni. A közös alkotás, beszélgetés sikerélményt és feloldódást ad a mindennapi feszültségek közben, hogy feltöltődve vidáman juthasson el ki-ki a maga sikeréhez. A gyermekek az alkotással sokkal inkább meg tudják jeleníteni érzelmeiket, szorongásaikat, mint a verbalitásukon át. Az oldott együttlétben javul a gyermekek kommunikációs képessége és csökken aktuális szorongásuk szintje, így kiegyensúlyozottabb gyermekekké válhatnak.

A foglalkozások 2013 októberétől 2014 júniusáig a MOL Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg.

A program elsősorban szomatikus és pszichés problémákkal küzdő gyerekeket céloz meg 2-10 éves korig, akik belső feszültségeik miatt sok akadályba ütköznek a mindennapjaikban. Ennek jelei lehetnek testi tünetek, viselkedéses problémák, affektív zavarok, hiperaktivitás. Az alapítvány diagnosztikai profiljából fakadóan nagy rálátásunk van a különböző hátterű idegrendszeri károsodott gyermekek sokrétű megsegítésének szükségességére. Külön célcsoportot jelentenek a fogyatékkal élő gyermekek testvérei. Munkánk során együttműködünk a helyi házi gyermekorvosi és védőnői hálózattal a veszélyeztetett gyermekek megszólítására.

Művészterápia gyerekeknek Budakalászon - Gézengúz Alapítvány

A gyermek művészetterápia hasznáról

Előttünk van a kép: gyermekünk elmélyülten rakosgatja a játékait, félhangosan dudorászik, énekel, esetleg rajzol. Önfeledten éli világát, varázsol, alkot, újraél valamit a nap eseményeiből, vagy éppen elképzel valamit. Valami hasonló történik a művészetterápiás foglalkozásokon. Kérdezhetjük: mi a különbség? Otthon is tud játszani, rajzolni a gyermek. A művészetterápiás gyermek csoport kicsit olyan, mint a születésnapi vendégség. Egyedül nem olyan finom a torta, mindig kap valaki ajándékot vagy éppen kíváncsian várja, hogy tetszik-e majd a meglepetés. Egyszóval több örvendező gyermek kell hozzá, hogy igazi ünnep legyen. A gyermekek egymást is inspirálják, támogatják.

A csoport-élmény alapját a művészetterápiás foglakozáson a közös rajzolás, alkotás adja. Legyen a téma egy mese, egy szimbólum vagy éppen egy mindennapi iskolai, családi esemény. A gyermekek a rászánt idő biztonságában és a csoportvezető támogató (bíztató, kérdező, segítő) jelenlétében föloldódhatnak. A téma-adás, személyes odafigyelés támogathatja őket egy-egy érzelmi konfliktus feldolgozásában.

Miért hatékony? Mert bátorítást kapnak a gyermekek, hogy egy beszédnél korábbi nyelven, képi formában kifejezhessék magukat. Ehhez nem kell ügyes rajzolónak lenni, csak a fantáziát kell szabadon engedni. A rajzos, játékos tevékenység egyfajta erőgyűjtés a mindennapos feladatok elvégzéséhez.

Olyan, mint a távolugrás: hátra kell lépnünk – ahogyan a rajzolással kicsit visszamegyünk az időben – , hogy elég nagy legyen a lendületünk az ugráshoz.

„Várunk minden gyermeket a Gézengúz Alapítvány – Cseppek Háza rajzos csoportjába, hogy megajándékozhassuk egymást képeinkkel” – hangsúlyozza Gyimóthy Gábor, művészetterapeuta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.