Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Május 18. 07:26, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Arannyal a végbelükben buktak le csempészek Srí Lankán

Arannyal a végbelükben buktak le csempészek Srí Lankán

Arannyal a végbelükben buktak le csempészek Srí Lankán, ezúttal két férfi összesen 20, egyenként 100 grammos aranykorongot próbált ilyen módon elrejtve a főváros, Colombo nemzetközi repülőterének ellenőrzésén átjutatni,

hogy így elkerülhessék a nemesfém importjára kiszabott vámokat.

A két Srí Lanka-i férfit kedden fogták el az összesen 22 millió forint értékű arannyal. A csempészek furcsa járásuk miatt tűntek fel a colombói repülőtér vámosainak.

A vámhatóság szóvivője elmondta: fokozták az ellenőrzéseket a megugrott csempészési kísérletek számára tekintettel. Az utasok ugyanis különböző módszerekkel, csomagjaikban, cipőikben, ruházatukban elrejtve próbálkoznak az aranyat behozni az országba.

Az illetékes szerint szerdán éppen egy olyan gyanúsítottak kaptak el, aki cipőjébe rejtett aranyat. Csaknem egy kiló aranyat akart Indiába csempészni a végbelében egy férfi, akire tavaly szeptemberben figyeltek fel furcsa járása miatt a colombói repülőtéren. A gyanús légi utast alapos testi motozásnak vetették alá, és hat, műanyagfóliába bugyolált nyakláncot valamint hét kis aranyrudat találtak benne 904 gramm összsúlyban, 4,5 millió Srí Lanka-i rúpia (7,7 millió forint) összértékben.

Több mint egy tucat csempész került a hatóságok kezére azóta, hogy a szigetállam 15 százalékos vámot vetetett ki az arany behozatalára. Az importvám bevezetése azért vált szükségessé, mert visszaéltek az addigi illetékmentességgel Srí Lankán, s a szigetországba behozott aranyat Indiába csempészték, ahol viszont nagy adóteher van a nemesfémen és az ebből készült ékszereken. Leggyakrabban Dubajból vagy Szingapúrból származik a csempészárú.

A Srí Lanka-i Központi Bank statisztikai adatai szerint a szigetország tavaly több mint 600 millió dollárt költött mintegy 16 tonna arany importjára, ugyanakkor az aranyékszerek exportja nem volt arányban ezzel. A nemesfémre vonatkozó korábbi illetékmentességnek a helyi ékszeripart, illetve a kivitelt kellett volna ösztönöznie.

Címkék: arany, csempész, sry lanka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára