Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 28. 07:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás – vidám télűzővel nyit a Skanzen

Asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás – vidám télűzővel nyit a Skanzen

Zajos mulatsággal, vidám télűzővel nyit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton. Programként: asszonyfarsang, álesküvő, felvonulás, lánycsúfolás, tuskóhúzás, állatalakoskodás és gyerekprogramok.

Egyebek mellett farsangfarki zajos téltemető szokásokkal, asszonyfarsanggal, álesküvőkkel és állatalakoskodók felvonulásával várják szombattól a látogatókat a Skanzenben, ahol a téli szünet után ismét színes programokat kínálnak hétvégenként a vendégeknek - tájékoztatta az MTI-t az intézmény sajtóreferense.
Az asszonyfarsang szokását bemutatva Kecskés Noémi elmondta, hogy az asszonyok beöltöztek, és énekelve, tréfálkozva járták a falut, annak a férfinak pedig, aki az útjukba akadt, bepamacsolták az arcát, majd fakéssel "megborotválták".
A hétvégén az asszonyok és a lányok a muzsika és a tánc mellett számos női praktikával is találkozhatnak, a pártában maradtak szerelmi és férjjóslással tudakolhatják meg, ki lesz a jövendőbelijük. "A hívatlan férfi látogatók ugyanakkor furfangos próbatételekre számíthatnak" - tette hozzá.

A látogatók egy lánycsúfoló szokással, a tuskóhúzással is megismerkedhetnek - emelte ki a múzeum munkatársa, hozzátéve, hogy a néphagyomány szerint, akik a farsang végéig nem mentek férjhez, ahhoz egy fatuskót vagy kisebb fadarabot kötöttek, s azt kellett elhúzniuk egy bizonyos távolságra.

A gyerekprogramok közül Kecskés Noémi többek között Cibere vajda és Konc király csatáját emelte ki, amelynek keretében a kisebbek számot adhatnak ügyességükről, de kipróbálhatják a Skanzen farsangi jelmezeit, beöltözhetnek maskarába, vagy maguk is elkészíthetik saját állatmaszkjukat a kézműves műhelyekben.

A gasztronómiai kínálatban ott lesz a farsangi fánk, amely ennek az időszaknak az elmaradhatatlan édessége - magyarázta a sajtóreferens. A süteménynek mágikus erőt tulajdonítottak, mert a hiedelem szerint, amelyik házban fánk készül, annak tetejét megkíméli a vihar.

Kecskés Noémi arra is felhívta a figyelmet, hogy a bárányjelmezben vagy -maszkban érkezők ingyen, illetve kedvezményesen léphetnek be a múzeumba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni