Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 27. 15:45, péntek | PR

Az angol nyelv csodái

Az angol nyelv csodái

Egyesek a brit, mások az amerikai angolra esküsznek, sokszor hallani, hogy karrier szempontból az egyik értékesebb, mint a másik. Mi az igazság? Melyik a használható nyelvtudás?

Mindenki azt javasolja, tanulj angolul, de nem tudod, merre indulj? Sejted már, hogy van különbség angol és angol között, de nem tudod, számodra ez érdekes-e? Tény, hogy egy kifejezésnek gyakran más a jelentése az Egyesült Királyságban, mint a tengeren túlon, ugyanazt a szót pedig előfordul, hogy másképp ejtik New Yorkban és Southamptonban. És akkor még nem is beszéltünk olyan finomságokról, mint a szókincs, tájszólás, helyesírás, igeragozás. Mégse ess kétségbe – a helyzet nem olyan bonyolult, sőt!

Más nyelveken beszélve

Gondold végig, mire kell majd neked a megszerzett nyelvtudás. Ha a Szilícium völgyben akarsz munkába állni, akkor amerikai, ha egy oxford-i mesterképzést tervezel elvégezni, akkor pedig egy-két brit angol nyelvtanfolyam mellett dönts. A kurzusokon az anyanyelvi oktatók segítségével kigyakorolhatod a kiválasztott területen használt kiejtést és szókincset.

Arra azért készülj fel, a magyar akcentus sokáig veled marad – hiszen mint a legtöbbünknek, neked is másodikként használt nyelv az angol. Nyugalom, kezdetben a legritkább esetben várják majd el az anyanyelvű szintet. Ne aggódj, ha egy ideig „Hunglsih”-ül beszélsz, ez is csak a tanulási folyamat egyik szintje!

Megértitek egymást

Amikor egy „másik” angolt beszélő kollégával, tanárral, ismerőssel akadsz össze, az eltérő szókincs kezdetben valóban okozhat némi zavart a sikeres kommunikációban. Azonban ahogy megtanulod egyre választékosabban kifejezni magadat, körbeírni a hiányzó szót, ez a probléma szép lassan eltűnik.

Nincs fekete és fehér

Szögezzük is le, hogy mindkét angol jó. Bármelyiket tanulod az iskolában, a világon mindenhol meg tudod vele értetni magad. Ha azonban komolyan gondolod, és a karrieredhez kell a nyelvtudás, nem árt, ha mindkettőt megismered, és képbe kerülsz a különbségeket illetően.

Kezd a tanulást kicsiben! Az esti filmeket, mozikat nézd eredeti nyelven, fülelj, hogy a brit és az amerikai színész hogy ejti az egyes szavakat. Ma brit, holnap amerikai recept alapján főzz vacsorát, és lesd el, az egyes eszközök, munkafázisok nevei hogy változnak. Szerezz londoni és washingtoni barátokat, akikkel live chat-en szóban, vagy e-mailen keresztül írásban tudsz gyakorolni. Meglátod, hamarosan azon kapod magad, hogy kifejezetten élvezed a többes szám, múlt idő, ragozás és egyéb apróságok közötti különbségek felfedezését!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.