Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 17. 17:54, hétfő | PR

Az angol változatos, és szinte mindenhol jó!

Az angol változatos, és szinte mindenhol jó!

Sokszor mondjuk, hogy manapság az angol a világnyelv. Ez igaz ugyan, azonban nincs olyan, hogy „az angol”, illetve azért találunk néhány országot, ahol bizony nem beszélik ezt a nyelvet. Kerülj képbe!

Nagyjából három milliárd ember használja élete során valamilyen szinten az angolt – ez az egyik leggyakrabban használt nyelv, sőt, szokták a bolygó első számú második nyelvének is nevezni, hiszen a legtöbben anyanyelvük után első idegen nyelvként tanulják. Vagyis nem vagy lépéshátrányban: egy ír, egy indiai ugyanúgy küzd az angol dialektusok kibogozásával, mint te. Nincs egy univerzális, mindenhol elfogadott nyelvjárás, mindenki úgy beszéli a nyelvet, ahogy tudja. Vagyis van egy rossz hírünk: nincs olyan angol nyelvvizsga, ami letétele után nem fogsz kisebb-nagyobb kihívással találkozni.

Ahány angol, annyi féle

Ahogyan egy szegedi kicsit máshogy beszél magyarul, mint egy szombathelyi, úgy az anyanyelvi „angolok” is más-más változatot ismernek. Alapvetően három nagy dialektust különböztet meg a szakirodalom: a brit, az amerikai és az ausztrál. Ez azonban olyan durva leegyszerűsítés, mintha azt mondanánk, kétféle fa létezik: a lombhullató és az örökzöld. Csak a brit angolnak több tíz tájszólása ismert a brit szigeteken, de akár az USA 51 tagállamára is mondhatjuk, mind külön-külön nyelvjárást beszélnek.

Ezek a dialektusok gyakran szókincsben, nyelvtanban, kifejezésekben, sőt, kiejtésben is eltérnek egymástól. Ne keseredj el, ha 2-3 év brit angol tanulása után Skóciában nem értik meg, mit rendeltél, és te sem tudod dekódolni, merre mondják a buszmegállót! Ez természetes, néhány hasonló élményt mindenki összeszed. Nem a te hiányosságod, ha kínainak tűnik egy montana-i angol – beszélője valószínűleg a te akcentusodtól kap szívrohamot. Inkább élvezd a változatosságot, figyeld meg a különbségeket, tanulj, amikor csak lehet!

Ahol az angol nem elég

Kizárólagos angol nyelvtudással több országban is nehézségekbe fogsz ütközni. Ne felejtsd el, hogy a legtöbb helyen második vagy harmadik nyelvként, a modern korral jelent csak meg az angol, így sok területen főleg a fiatalabb generációk és a városokban élő, vagy ott tanult emberek használják. Egy falusi anyókával se Kolumbiában, se Kenyában, se Romániában vagy Norvégiában nem fogsz tudni Poe nyelvén beszélgetni. Hatalmas területű országokban pedig még a nagyvárosokban is alig van jelen az angol: Kína, Oroszország, India vagy Brazília mind saját nyelvét használja – mert megteheti.

Ennek ellenére leszögezhetjük, hogy Európában, Magyarországon alig van élet angol nélkül. Egy-két kivétellel minden szakmában és karrierúton szükséged lesz rá, úgyhogy nem árt, ha mielőbb beiratkozol a következő összetett közép fokú vagy összetett felsőfokú nyelvvizsga felkészítő nyelvtanfolyamra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat