Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 03. 08:14, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / fotó: est.hu

Az első gyertya lángja – elkezdődtek a szentendrei ünnepi programok

Az első gyertya lángja – elkezdődtek a szentendrei ünnepi programok

A Fő téren elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával elkezdődött vasárnap Szentendrén az ünnepi programsorozat, amely egészen vízkeresztig, január hatodikáig tart.

A négy adventi vasárnapon immár hagyományosan közösen gyújtják meg a gyertyát a kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún a Fő téren, ahol a város karácsonyfáját is felállították, díszeit idén a város lakói készítették.

A belvárosban három betlehem is látható az adventi időszakban: a Fő téri betlehem ember nagyságú szalmafigurái idén már felújítva kerülnek a jászol köré, a Péter-Pál-templom mögötti téren Haranghy Jenő festőművész 1940-es években készített betlehemének másolata áll, az evangélikus templom melletti betlehem rokokó stílusú szobrait pedig selyembe és brokátba öltöztették.

Advent első vasárnapján nyílt meg a MűvészetMalomban a Népek karácsonya kiállítás, amely egyebek között az eltérő karácsonyfa-díszítési szokásokat mutatja be, de megismerhetők a velünk élő nemzetiségek és nemzetek karácsonyi hagyományai is, emellett kínálnak tradicionális szerb és dalmát kalácsot is.

A Dumtsa Jenő utcai adventi vásárban december 23-ig kézműves és helyi termékekből, gasztronómiai különlegességekből lehet válogatni, a Kortárs Művészeti Piacon szentendrei és környékbeli iparművészek és képzőművészek alkotásait kínálják. A korzóvá alakult utcát ilyenkor belengi a fűszeres forralt borok, teák, a sült gesztenye és alma jellegzetes karácsonyi illata.

A kulturális programok ünnepi kínálatából kiemelkedik a Musica Beata kórus karácsonyi hangversenye, Sebestyén Márta koncertje, Hámori Angelika zongoraestje, a Borbély Műhely Karácsonyi Jazz Klubja, a Szentendre Táncegyüttes műsora. Szerepelnek még a programban a Vujicsics zeneiskola koncertjei, a Kecskés együttes régizenei estjei és a Dunazug együttes táncházai. A kisebbeket mesejátékok, zenés programok, játszóházak és kézműves foglalkozások is várják. Szombatonként a város iskolásai adnak rövid adventi műsort a Fő téren, ott lesz a közös óévbúcsúztató ünnep is, amelyen az éjféli köszöntőt tűzijáték és utcabál követi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni