Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 22. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

Csak jövőre hirdetnek ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Csak jövőre hirdetnek ítéletet a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Csak jövőre hirdethet elsőfokú ítéletet a Szombathelyi Törvényszék a rendőrgyilkossággal vádolt id. Győrkös István perében - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap értesülése szerint a bírói tanács a szokásosnál is részletesebb bizonyítást folytat le, ami időigényes, emellett az eljárás elhúzódásához az is hozzájárul, hogy a védelem számos felvetéssel, indítvánnyal élt a per során. Varga Roland bíró december 12-13-ra tűzte ki a bizonyítási eljárás lefolytatását, amikor is várhatóan ismét szakértőket hallgatnak meg. Az év végéig hátralévő idő már nem elég arra, hogy sor kerülhessen a perbeszédekre, illetve a vádlottnak az utolsó szó jogán tett nyilatkozatára, így az elsőfokú ítélet kihirdetése csak a következő esztendőben várható.

A legutóbbi tárgyalási napon az igazságügyi, orvos, illetve fegyverszakértő ismertette szakvéleményét. Álláspontjuk szerint a tárgyi bizonyítékok alapján kimondható, hogy id. Győrkös István illegálisan tartott Kalasnyikov gépkarabélyából kilőtt lövedék ölte meg a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot 2016. október 26-án. Ugyanakkor a védelem és a vádlott már az eljárás kezdete óta azt a taktikát követi, hogy vitatják a lövedék eredetét. Szerintük a főtisztet a kollégái maroklőfegyvereinek egyikéből származó lövedék ölte meg, azaz úgynevezett baráti tűz okozta a halálát.

A perben először tett vallomást a vádlott, aki a nyomozati vallomásával megegyezően azt állította: meglőtték a rendőrök, ő magatehetetlenül zuhant a földre, ekkor dördültek el a gépkarabélyából a lövések.

A vádirat szerint Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a gyilkosság napján. A férfi nem akarta beengedni őket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette Kalasnyikov gépkarabélyát, amit csőre töltött és kibiztosított. Az utánasiető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.

A Győrköst elfogó kommandósok a Kalasnyikov mellett egy pisztolyt is találtak a vádlottnál.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) egyik alapítója, és a rendőrök a szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen indított razziasorozat részeként kerestek nála is illegális fegyvereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára