Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 12. 14:34, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Csillagok belsejét vizsgálják a csillagászati Crafoord-díj idei díjazottjai

Csillagok belsejét vizsgálják a csillagászati Crafoord-díj idei díjazottjai

A csillagászati Crafoord-díjat 2024-ben három csillagásznak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Crafoord Alapítvány olyan új asztroszeizmológiai módszerek kifejlesztéséért, amelyek segítenek feltárni a Nap és más csillagok belsejének titkait - olvasható a csillagaszat.hu hírportálon.

Az 1980-ban alapított, 6 millió svéd koronával (csaknem 207 millió forint) járó elismerés idei díjazottjai - Douglas Gough (University of Cambridge, UK), Jorgen Christensen-Dalsgaard (Aarhus University, Dánia) és Conny Aerts (KU Leuven, Belgium) - felfedezték, hogy a szeizmológia módszereihez hasonló eljárásokat a csillagászatban is alkalmazni lehet. A Nap és a csillagok belseje a felszínükön zajló mozgások vizsgálatával tanulmányozható, mivel azokat a hanghullámokhoz hasonló belső oszcillációk okozzák. Ezt a tudományágat nevezik asztroszeizmológiának.

Az indoklás szerint Douglas Gough, a Cambridge-i Egyetem és Jorgen Christensen-Dalsgaard, a dániai Aarhusi Egyetem professzora több száz más kutatóval együttműködve felállították a GONG (The Global Oscillation Network Group) hálózatot, ami egészen új felfedezésekhez vezetett. Kiderült, hogy a Nap belseje másképp forog, mint a külső rétege. Conny Aerts, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora ugyanezzel a módszerrel vizsgált távoli csillagokat. Az új technológiának köszönhetően a kutatók már képesek megmérni a csillagok sugarát, megismerni belső összetételüket, és pontosabban meghatározhatják a korukat is.

A díjat 1980-ban alapította a svéd Crafoord házaspár, Holger és Anna-Greta Crafoord a csillagászat, a matematika, a földtudományok, az élettudományok és a sokízületi gyulladás (polyarthritis) területén elért kimagasló tudományos eredmények elismerésére.

A Crafoord-díjat minden évben más-más kutatási terület kiválóságai kapják meg, 2012 óta a matematikai és csillagászati díjakat egyszerre adják át. A csillagászati díjjal járó 6 millió svéd koronát idén a három díjazott között egyenlő arányban osztják el.

A korábbi csillagászati díjazottak közé tartozik Andrea Ghez és Reinhard Genzel (2012), akiket azóta 2020-ban fizikai Nobel-díjjal is jutalmaztak.

Az alapítvány közleménye szerint a 2024-es Crafoord-díjat a matematika területén elért kimagasló tudományos eredményeiért Claire Voisin (Institut de Mathématiques de Jussieu-Paris) kapja az algebrai geometria területén végzett kiemelkedő kutatásaiért.

Az elismeréseket májusban adják át Stockholmban.

Címkék: csillag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.