Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ebola: hatásos a japán gyógyszer

Ebola: hatásos a japán gyógyszer

Az első tesztekből ítélve hatásos az ebola ellen japán kutatók által kifejlesztett Favipiravir nevű gyógyszer, ezért szerte Nyugat-Afrikában hozzáférhetővé kell tenni az orvosságot - közölte a gyógyszer hatékonyságát Guineában tesztelő egészségügyi szövetség, az ALIMA.

A szövetség szerint a gyógyszer alkalmazása után a könnyű vagy közepesen súlyos tüneteket mutató betegek halálozási aránya 30 százalékról 15-re csökkent, hatástalannak bizonyult viszont a Favipiravir azoknál a betegeknél, akik már súlyos állapotban voltak, amikor megkapták.

'Úgy gondoljuk, hogy ez elegendően bátorító jel ahhoz, hogy szélesebb körben hozzáférhetővé tegyük a gyógyszert a fertőzöttek számára' - mondta hétfőn Augustin Augier, az ALIMA főtitkára, egy délkelet-guineai egészségügyi központ vezetője.

A guineai kormány még engedélyezte a Favipiravir alkalmazását más egészségügyi központokban, ahol összességében negyven beteget gyógyítanak. Sok szakértő azon a véleményen van, hogy a gyógyszert engedélyeztetni kellene Sierra Leonában is, ahol jelenleg feltehetően 160-nál több fertőzött van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban azon az állásponton van, hogy további kísérletekre van szükség, mert nincs még elegendő adat a messzemenő következtetések levonására a Favipiravir hatékonyságával kapcsolatosan. Ettől függetlenül minden ország maga dönti el, hogy alkalmazza-e a japán orvosságot.

A Favipiravirt eredetileg influenza ellen fejlesztette ki a Fujifilm Holdings japán cégóriás egyik leányvállalata. Az ebola tavaly mintegy tízezer ember halálát okozta szerte Nyugat-Afrikában. Mára az új megbetegedések száma csökkent ugyan, de szakértők szerint még sokat kell tenni ahhoz, hogy felszámolják a teljesen járványt a leginkább sújtott három nyugat-afrikai országban, Libériában, Guineában és Sierra Leonéban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: