Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 21. 18:28, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Egészségre káros krómot talált cipőkben a fogyasztóvédelmi hatóság

Egészségre káros krómot talált cipőkben a fogyasztóvédelmi hatóság

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában megvizsgált 25 pár cipőt, ezek közül négyről kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre, így ezeknek a cipőknek a forgalmazását megtiltották - közölte az NFH az MTI-vel kedden.

A vizsgálaton 5 pár lábbeli felelt meg minden szempontnak.
A szakemberek 5 pár gyermek, 12 pár női, 8 pár férfi cipőt ellenőriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében kilogrammonként 5 milligrammnál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázat.
A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet - jegyezte meg közleményében az NFH.
A hivatal az MTI érdeklődésére közölte: a mintavétel helyén összesen 27 pár cipőt vontak ki a forgalomból, de a forgalmazói lánc felgöngyölítésével további termékletiltások is következhetnek. Az ezekhez tartozó számadatokról a hatóságnak nincs ismerete, miután ezekről az illetékes elsőfokú hatóságok, azaz a kormányhivatalok intézkednek.
A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipőkön vagy a dobozukon.
A hivatal tájékoztatása szerint az ellenőrzés során 3 pár cipőről derült ki, hogy az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és importőr neve pedig 20, illetve 19 pár cipőnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tűnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okoz, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipőt, vagy ki a forgalmazó.
A leggyakoribb minőségi kifogás a hatósági tapasztalatok alapján a lábbelikkel kapcsolatos. Éppen ezért hangsúlyozzák: ezekre a termékekre a hatályos jogszabályok szerint 2 év szavatosság vonatkozik.
A vizsgált termékek listája awww.nfh.huoldalon olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során