Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Július 26. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: RC news

Előadás Budakalászon

Előadás Budakalászon

Keveseknek adatik meg, hogy megismerjék Bhután misztikus és csodálatos országát. Valcsicsák Zoltán azonban ismeri, és előadást is tart róla Budakalászon.

A Magyar vándor c. sorozat keretében 2016. szeptember 16-án Valcsicsák Zoltánt látja vendégül a budakalászi művelődési ház. Szeretettel várjuk a messzi világok iránt érdeklődő, nyitott közönséget ezen alkalommal is! A belépés – mint eddig is – díjtalan.

Valcsicsák Zoltán először 2011-ben a fenntartható fejlődés, a Bruttó Nemzeti Boldogság és a buddhizmus iránti érdeklődése vitte Bhutánba. Ezen az első útján – amelyet több másik követett – a Loden Alapítvány önkénteseként megismerte Bhután rejtett arcait, beleszeretett az országba, és az élete megváltozott. Hazatérve többedmagával megalakította a Magyar-Bhutáni Baráti Társaságot, amelynek elnöke. Kezdeményezte az első bhutáni filmfesztivált, számos bhutáni előadót hívott meg hazánkba, a témában előadásokat és beszélgetéseket tart, utazó csoportokat vezet, kreatív és vállalkozó kedvű bhutániak felkarolásán dolgozik, és minden évben hosszabb időt Sárkányföldön tölt.

A Magyar-Bhutáni Baráti Társaság 2012-ben alakult, célja a távoli és ismeretlen Bhután megismertetése a Magyarországon élőkkel és a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése. Az egyesületnek jelenleg közel 120 tagja van. A szervezet – számos nagy sikerű budapesti és vidéki rendezvénye mellett – 2013-ban megszervezte a világ első bhutáni filmfesztiválját, részt vett a bhutáni anyakirályné 2014-es magyarországi látogatásán, társszervezője volt a brüsszeli “Buddhista értékek az üzleti életben” c. konferenciának, 2015-ben meghívott előadója volt a Bhutánban rendezett Nemzetközi Bruttó Nemzeti Boldogság konferenciának, illetve kezdeményezte az első bhutáni-magyar hagyományos íjásztalálkozót, amelyre 2016. márciusában került sor Bhutánban.

Valcsicsák Zoltán Álmomban Bhutánban ébredtem c. könyvét dedikálja az előadás után, amelyet a helyszínen meg is lehet vásárolni. A 376 oldalas kötet az első magyar nyelvű könyv Bhutánról, amely személyes napló, részletes útikönyv és portrékötet egyben. 32 oldalnyi színes képpel, sok hasznos információval és lélekemelő történettel a himalájai királyságról.

„A boldogság helyhez kötött” – állítja Bhután turisztikai szlogenje, és természetesen azt sugallja, hogy ez a hely nem más, mint Bhután. A vonzó reklám ellenére kevesen tudják a Bhutáni Királyságot elhelyezni a térképen. Az elzártság, a távolság és a turistákat érintő magas napidíj miatt még kevesebben jártak ott. Pedig csodálatos és különleges ez a szerethető kis ország, a Himalája lejtőin, beszorítva a két óriás: Kína és India közé. A szinte érintetlen természet itt éppúgy jelent hófehér gleccsereket, tiszta vizű rohanó folyókat és a világ legmagasabb meghódítatlan hegycsúcsait, mint kedvező klímájú, termékeny völgyeket, több ezer növény- és állatfajt, szubtrópusi dzsungelt. Az idetévedt szerencsés utazót emellett egy meglepő és veszélyes repülőtér, impozáns kolostorerődök, több ezer buddhista kegyhely, évszázados hagyományokat őrző apró települések, kedves és tiszteletreméltó emberek, és a magyar ízlésnek is igen csípős csilipaprikás ételek várják. És mindehhez valami furcsa elnevezésű fejlesztési politika: a Bruttó Nemzeti Boldogság.

Fotó: bhutanbook.strikingly.com

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.