Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Március 29. 07:09, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Ezért kellett meghalnia 22 gyermeknek?

Ezért kellett meghalnia 22 gyermeknek?

Miközben a svájci nyomozók Belgiumban hallgatják meg a két héttel ezelőtti belga busztragédia túlélőit, egy szakértő a baleset lehetséges okának a tempomat meghibásodását tartja.

Svájci és belga rendőrök műszaki vizsgálatokat végeznek egy hasonló autóbuszon, mint amely szerencsétlenül járt két hete egy svájci alagútban 28 ember (köztük 22 gyermek) halálát okozva. A svájci nyomozók meghallgatják a tragédia túlélőit is, igyekeznek rekonstruálni a baleset előtti pillanatokat – adta hírül a belga De Standaard honlapja.

Ugyancsak szerdán jelent meg egy belga utazási iroda igazgatójával interjú egy svájci lapban, amelyben az egykori buszsofőr elmondja: többször előfordult vele, hogy a sebességet rögzítő tempomat elromlott, nem tudta kikapcsolni. Szerinte ilyen hibára utalhat, hogy a belga busz fékezés nélkül ütközött az alagút falának.

Nem egy DVD okozta

Robert Mornan fontosnak vélte cáfolni azt a sajtóban elterjedt hírt, hogy a tragédiát egy DVD okozta, mert a sofőr az ütközés előtt filmet cserélt a lejátszóban. „Egyszer s mindenkorra tisztázzuk, hogy a DVD-lejátszó nem volt oka a balesetnek. A DVD-játszó a sofőr mögött, a lépcső alatt van, vagyis technikailag lehetetlen, hogy a vezető a lejátszót kezelje” – mondja Mornan.

A baleset kapcsán elmondta: „Nem voltak féknyomók a sierre-i alagútban. Ez arra utalhat, hogy probléma volt a tempomattal.” A tempomat állandó értéken tartja a jármű sebességét anélkül, hogy a sofőr a gázpedált nyomná. Elég csak hozzáérni a fékhez, a tempomat azonnal kikapcsol. De Mornan elmesélte, hogy pályája során háromszor volt problémája a tempomattal. „Megpróbáltam kikapcsolni a rendszert, sikertelenül. A busz változatlan sebességgel robogott. Utóbb soha senki sem tudta kideríteni, mi okozta a meghibásodást.”

Az egykori sofőr szerint a „féknyomok hiánya arra utalhat, hogy a buszvezető nem volt képes fékezni”. A svájci rendőrök egyelőre nem reagáltak az interjúra, és nem közöltek részleteket eddigi vizsgálataikról.

Mint azt megírtuk, múlt héten a Brüsszelhez közeli Leuvenben tartottak gyászszertartást a svájci buszszerencsétlenség áldozatainak emlékére. A svájci lapok arról írtak, az alagút, ahol a baleset történt, tökéletesen megfelelt az előírásoknak, de feszegették, hogy az előírások megfelelnek-e a baleset-biztonsági szempontoknak.

MTI / mno

Címkék: baleset, belga, busz, svájc, tempomat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.